Po nějaké době jsem zas nastřádala pár takových běžnějších publikovatelných jídel, která můžou být inspirací pro všední dny. Samozřejmě ohřívané zbytky a směsi s omáčkou fakt fotit nejdou :), i když chutnají dobře.
Od Velikonoc nám ceny potravin spíše stouply, zejména to vnímám u zeleniny včetně nejobyčejnějších druhů. Ano, vím, že je před sezónou, ale přece jen. Nějaká jídla se zeleninou jsem tedy dohromady dala.
Když byla levnější cuketa, hned jsem jich pár vzala k naplnění masem a s rajčaty. Pak jsem dostala kus sírovce a udělala ho s kari omáčkou. Nesmí být moc starý. Stačí kostky očištěné houby orestovat a okořenit, doplnit smetanou a případně trochou jíšky, dávám instantní. Zkoušela jsem už i jiné úpravy, ale smažený ani naložený na kyselo nám sírovec nechutnal. Došlo konečně na fazolky na smetaně, z mražených. Máme je rádi s bramborem a volským okem. Vyšly cenově mnohem lépe než koprovka, kam dám jinak to samé, a byla to aspoň nějaká zelenina. K holandským řízkům jsem dávala salát okurkový, k dalším jídlům ledový. Játra na víně muž nejí – radši si dá svoje oblíbené párečky 🙂 Jen je opeču na směsi oleje a másla, pak osolím, opepřím a podliju jakýmkoli vínem, aby byla šťáva, za minutku odstavím.
I kuře jsem chtěla udělat na zelenině, dala jsem zbylou papriku, rajče, řapík a cibuli. Předtím totiž jsem vařila dokonce pravé lečo, když jsem chytla lepší ceny. Kuřecí stehna horní i spodní byla tentokrát namíchaná, měla jsem jich celkem přes dvě kila. Jednou jsem paličky udělala orientální se sójovkou, vínem a kořením. Horní stehna pak s tou zeleninou, zbylé porce jsem vykostila a směs doplnila žampiony. Byla rýže i kuskus.
Obyčejná polívka pro děti se snadno udělá z bujónové pasty, potřebovala jsem totiž jen něčím doplnit palačinky k obědu. Do vody dám vařit trochu zeleniny, kterou holky jedí, tedy mrkev. Když napůl změkne, přidám pastu a zavařím nudle, tentokrát to byla abeceda. Kousek másla a zeleného nakonec být může. Legrační bylo, že menší vnučky vyžadovaly hned k polévce pití, že to tak mají ve školce, že to tak patří!
Krásně mi kynul chleba i mazance na snídaně, taky štrúdlík jsme s vnučkou umotaly – ale všeobecně dosti oblíbené těsto s herou a zakysankou bylo dobré jen v den pečení, pak už nic moc (400 g hladké mouky, 250 g hery, 1 zakysanka, špetka soli).
Než začaly deště, stihla jsem pár lahví bezového sirupu, celkem asi 4 litry. Kyselinu nedávám, nechutná nám. Zavařuji třeba jen tak, jak je na fotce výše, fakt to funguje. Sirupy z bylin a ne-medy nedělám, jinak více o zavařování zde.
Milá Vilemíno,sleduji blog pravidelně,pokaždé najdu inspiraci co vařit,když vařím denně přez 40 let,tak ta inspirace na něco nového je nutná.Vše od Vás vždy sedí a povede se .Děkuji za Vaši práci a lásku k vaření.
Zdravím Ludmila
Díky, ono mi to taky nejde pokaždé a jsou i dny, kdy to fakt není k zveřejňování 🙂