Cukety přicházejí často ve velkých množstvích, pokud máte přístup k jejich pěstování. Jejich využití v klasických českých receptech však má své meze, a podle mě to není úplně ono. Tak přidávám i pár receptů z cizích krajů, kde se cuketa podle mě uplatní lépe. Hlavně by cukety neměly být přerostlé, jsou pak vláknité a samá semena, lepší chuť poskytnou menší plody do cca 20 cm.
Cuketové lodičky
Recept italského střihu patří u nás k nejoblíbenějším jídlům z cuket. Naplním je mletým masem jen osoleným a opepřeným, pohážu kousky česneku a na pekáči vytřeném olejem peču. Navrch přidám pokrájená rajčata (i sekaná z konzervy) a vydlabanou cuketovou dužinu, bylo-li maso moc suché, trochu pokapu olejem i navrch, případně trochu posolím, a dopeču doměkka. Stačí 450 – 500 g mletého (lepší je hovězí) na 3-4 cukety. Podávám s pečivem či rýží.
Cuketová nádivka
Má docela dobré využití, můžu ji vzít na výlet, do práce, hodí se i k večeři či svačině, může se doplnit jen salátem nebo třeba bramborovou kaší. A její příprava není nijak složitá, nastrouhá se cuketa nahrubo. Lepší je ji nechat chvíli vypotit, tedy posolit a dát odležet, pak vymačkat vodu. Přidá se pár dalších surovin a zamíchá.
Cuketové halušky
Dělají se stejně jako bramborové, nahrubo nastrouhaná cuketa se spojí s vajíčkem a hladkou moukou (polovina váhy cukety, na 4 porce tak 500 g cukety a cca 1 vejce, sůl. „Haluškárom“ protlačuji do vařící vody (nebo lze nožíkem odkrajovat z prkénka), nejprve pár kousků na zkoušku, zda se nerozpadnou, případně přidám mouku. Jak vyplavou, jsou hotové. Vyberu je do připravené brynzy se slaninou nebo do špenátu, přidám k omáčce, využití je široké.
Papriky plněné kuskusem (a cuketou)
Slaný cuketový chlebíček
Hodí se samotný jako pohoštění i na svačinku. 200 g hladké mouky, 2 vejce, 3 lžíce jogurtu, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce olivového oleje, 70 g zelených oliv, 90 g sýru feta apod., 1 cuketa, 1 cibule, sůl, pepř. Na oleji jsem orestovala cibuli, kostičky cukety a dle receptu i olivy.
Z prvních čtyř ingrediencí jsem umíchala v míse těsto, přidala celý obsah pánve a zdálo se mi, že zeleniny je tam moc a těsta málo, přidala jsem tedy ještě trochu mouky a 1 vejce, a nakonec kostičky sýra. Nechutná to nijak skvěle, ale pečením se to spraví. Směs jsem naplnila do vymazané dlouhé chlebíčkové formy a pekla na 180 °C asi půl hodiny, vyzkoušela propečenost špejlí.
Po částečném vychladnutí se mi povedlo snadno chlebíček vyklopit, a když jsem ochutnala první sousto, uklidnila jsem se – dopadlo to velmi dobře! Chlebíček je málo tučný, přitom vláčný, a dík orestování zeleniny má lepší chuť.
Cuketa Orient
To je zavařená směs vhodná na omáčky k masu, do ragú, na těstoviny. 750 g cukety nastrouhám na hranolky na mandolíně, hodí se malé i velké, ale na struhadle jsou moc jemné. 5 cibulí a 5 stroužků česneku na plátky dám na 5 lžic oleje chvíli dusit s cuketou. Přidám tak 300 ml rajského protlaku, ale 5 lžic sójové omáčky, co do směsi původně patří, spíš vynechávám. Kořením pepřem, červenou paprikou, zázvorem, přidám sůl. Směs by měla být dost výrazná, rozleží se. Dusím ještě 20 minut a plním do sklenic, sterilizuju dalších 20 minut.
Na fotkách je ještě obyčejně opečená cuketa a rolky se sýrem a slaninou, zajímavý předkrm – plátky je třeba nejdříve opražit, pak naplnit.
Cuketové brownies
Je dobré i z oleje, i když máslem by se rozhodně nic nezkazilo. P roti klasickému receptu je tu i méně vajec a čokolády, ale výsledek je čokoládový hodně, chuť velmi uspokojivá.
Cuketové chlebíčky
Základní recept na těsto: 1 vejce, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 3 lžíce jogurtu, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek nastrouhané a vymačkané cukety, 1 lžička prdopeče, sůl, koření (vanilka, skořice). K tomu můžeme přidat buď:
* 1 hrnek nastrouhané mrkve a hrst ořechů a rozinek
* 2 rozmačkané banány a hrnek borůvek
* 1 hrnek borůvek
* 1/2 hrnku čokoládových pecek nebo nalámané čokolády
Tyto ingredience lze rovněž celkem libovolně nakombinovat. Mně se zdá nejlepší banán a borůvky. V dortovce nebo formě asi 22 x 12 cm peču asi 40 minut na 180 °C. Dá se použít i muffinová forma, na bábovku je třeba množství navýšit. Navrch se hodí i nějaká poleva typu led (150 g cukru, 3 lžíce horké vody a 1 lžíci citronové šťávy hodně umíchat, až se cukr rozpustí) nebo jogurtová, z krémového sýra ap.
Sladké cuketové chlebíčky bez mouky
A jestli jste dočetli až sem, podívejte se také na moji knížku Zrnka všehochuti,
určitě se bude hodit i na dovolenou.
Nejnovější komentáře