Docela mě teď nadchlo toto těsto, které se mi zdá snadné, úsporné a hodně univerzální. Recepty se sobě podobají a liší se jen v detailech. Tento je vlastně skoro stejný jako jeden z receptů na martinské rohlíčky. Zapsala jsem si ho odněkud už nejméně před rokem a taky tehdy pekla, měla jsem totiž poznamenáno, že rohlíčky vydrží dobré pět dnů. Nyní mě zaujalo, že těsto kyne jen hodinu v lednici. Taky jsem měla zrovna zásobu levné hery, tak se to hodilo. Rohlíčky nebo koláčky, však ono je to jedno, vyjde obojí. I na závin by se těsto hodilo. Vnučkám na svačiny by chutnat mohlo, vyzkoušela jsem několik variant i kvůli dalším akcím, kam chci něco přinést. Pekla jsem už dvakrát. Prvně jsem heru rozpustila, ale těsto se mi dost lepilo, přidávala jsem mouku. Napodruhé jsem heru rozpustila jen tak trochu, ani ne napůl, a těsto mělo konzistenci správnou. S nerozpuštěným tukem je zas moc hutné. Dává se 400 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce a 100 ml mléka, 1 droždí, 1 lžíce cukru a 1/2 lžičky soli. Těsto jsem pořádně do hladka vypracovala v robotu, až nelepilo na mísu.
Totiž teprve tak před rokem a půl jsem se dopracovala k tomu, jak skutečně hodně moc musí být kynuté těsto prohnětené, aby dobře fungovalo, vlastně jsem to vždy mívala málo. Brala jsem to moc velkoryse, doma se na to moc nehledělo, kynuté se dělalo výjimečně, ale je to fakt rozdíl. Přesvědčily mě až rohlíky, tam to bylo jasně vidět. Těsto musí být jak plastelína, hlaďoučké a hnětené nejméně 15 minut naplno. Tak teď to pořád budu u receptů zdůrazňovat, protože sama jsem k tomu došla až po mnoha pokusech.
V lednici trochu nakynulo, má větší obsah tuku, tak na dvojnásobek to nebude. Ale bylo kypré a podsypávat stačilo málo. Vyválela jsem placky – na rohlíčky vyjdou tři kulaté po osmi dílcích, na šátečky jsem uválela dvě placky po 16 či 20 čtvercích asi pěticentimetrových. Zkušební várka byla tak po těch třetinách: šátečky, rohlíčky a šneky. Do rohlíčků jsem smíchala mletý mák s marmeládami a do šátečků dala kdoulovou. Šneky měly být slané pizzové, ale protože šlo o momentální nápad, neměla jsem do nich dost náplní.
Peču vždy dva plechy najednou na horkovzduch, v tomto případě cca na 180 °C takových 15-20 minut. Vše se upeklo docela pěkně, jen ty šátečky se mi trochu rozpojily. Sladké jsem pocukrovala. Šneky vyšly skutečně dosti suché, takové přílohové 🙂 . Ale vydrželo vše pár dnů v dobré kondici, čili na akce, kdy se musí péci trochu dopředu, se dobře hodí. Vnučky je taky jedly, čili na výlety a dovolené mám zas dobrý tip.
Nejnovější komentáře