Crazy Cake – bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché?
Vskutku šílený a bláznivý, pošahaný… Crazy Cake, Wacke Cake. Jeho historie prý spadá do doby Velké krize (1929), odtud i realističtější pojmenování Depression Cake, kdy ingredience jako vejce a mléko byly drahé. A nebyl potřeba ani mixér, ani mísa – vše se totiž dá umíchat rovnou v pekáči. Název zároveň odkazuje na ty důlky, do kterých se dávkují tekuté ingredience.
Koho by to nenadchlo, že. Inspirací mi byly tyto stránky. Recept je dobrý i pro vegany a alergiky, je přirozeně bez laktózy a dá se upéci i z bezlepkové směsi, více zde.
Potřebujeme 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru (lépe třtinového nebo aspoň část), 3 lžíce kakaa, 1/2 lžičky soli, 1 rovná lžička sody, do důlků 5 lžic oleje, 1 lžička vanilkové esence (2 lžíce rumu), 1 lžička octa, navrch 1 hrnek vody.
Vzala jsem formu velkou tak A4 (20×30 cm), smíchala jsem v ní suché suroviny, vyrobila tři důlky, naplnila – ten ocet se dává kvůli sodě, aby správně zafungovala. Zalila jsem vše vodou a promíchala. Vážně prosté, i když vypadalo dost nepravděpodobně, že takto vznikne použitelné těsto. V poměrně nízké formě se musí míchat dost opatrně, aby vše nešplíchalo kolem, vezměte radši nějakou vyšší.
Pekla jsem na klasických 180 °C asi půl hodiny, zapíchla nůž, byl suchý – hotovo.
Navrch se hodí krém z čokolády a pár lžic zakysanky, nebo jednoduchá poleva, např: pět lžic másla, dvě vrchovaté lžíce kakaa, 150 g cukru moučka, 3 lžíce rumu. Dala jsem bílou čokoládu a kousek másla.
Není to tedy úplný zázrak, ale vzhledem k použitým ingrediencím je Crazy Cake celkem jedlý. Těsto se sodou je lepší další den a další dva jistě vydrží.
Existují různé příchutě, na Lemon Crazy Cake se dává: mouky jen 1,5 hrnku, 1 hrnek bílého cukru a ostatní jako výše (kakao vynechat!), přidat lžíci citrónové kůry a šťávy, příp. esence
Pekla jsem stejně, jen jsem tentokrát formu trochu vymazala máslem. Sody jsem dala maličko míň. Vypadalo to celkem dobře.
Navrch se hodí máslový vanilkový krém, citrónový led, bílková citrónová poleva nebo tvarohový krém s citrónem. Dala jsem led a ještě na porce oslazenou zakysanku. Tato verze mě opravdu nadchla! Stačí na ni úplně základní suroviny, čili kdo trošku vaří, má je doma vždy po ruce. A ta láce, další bonus. Při současných cenách skvělé!
Je-li třeba udělat něco nečekaně a natotata, může se použít i jako recept do hrnečku (tedy mug cake):
na jednu porci smícháme 5 lžic mouky, 3-4 lžíce cukru, 1 lžíci kakaa nebo jinou příchuť, špetku soli, 1/4 lžičky sody, do důlků 1/2 lžičky octa, 1 lžíci oleje, pár kapek vanilkové esence a nakonec smícháme se 4-5 lžicemi vody. Vlníme dvě minuty naplno, až zůstane jako u klasického pečení špejle (párátko, nůž) suchá. Nezapomeneme na krém či polevu.
Některé americké recepty dovedou skutečně překvapit. Chystám se vyzkoušet ještě další tyto podivuhodnosti. Poslední byl i Impossible Cake, kdy z jednoho těsta upečete tři vrstvy, česky zvaný třeba „čum-na- drát“. Pekla jsem makový, recept tu zatím není. Už vyzkoušeno – recept zde.
Nejnovější komentáře