Vždycky si ukládám recepty, které mě pobavily, a čas od času je pak vyzkouším. Nebývá to nic, co bych hned zařadila do běžného repertoáru, ale baví mě zkoušet nové až podivné postupy jako třeba tenhle a další taky tady a tady. Zas jich pár mám. Nejčastěji jde o všelijaké koláče. Výkřiky nadšení na netu beru s rezervou a chválím až po vyzkoušení. Mockrát mi i ty zaručeně nejskvělejší a nejchutnější recepty připadaly úplně o ničem, abych to řekla slušně.
Magic cake, česky též čum-na-drát
Je to třívrstvý koláč upečený z jednoho těsta – řidšího, to se během pečení rozvrství a uprostřed vznikne pudinkovitý krém. Dělá se v různých příchutích, skvěle funguje s mákem, který ani nemůže být vysušený. Už jsem ho pekla kdysi, základní vanilkový, ale dala jsem ho asi do moc velké formy, tak se udělaly jen dvě vrstvy. Chuťově to bylo takové nevýrazné. Na makový jsem vzala: 5 vajec, 125 g moučkového cukru, 125 g rozpuštěného másla, 100 g mouky, 100 g mletého máku, 1/2 litru mléka, špetku soli. Neuškodí trochu rumu nebo vanilky nebo muškátového oříšku.
Nejdřív jsem ušlehala žloutky s cukrem, přidala máslo a mouku postupně s mlékem a nakonec sníh z bílků. Těsto je hodně tekuté a jsou v něm kousíčky sněhu, to je správně. Nalila jsem do vymazané formy cca 20×30 cm a pekla na 170-180 °C (podle trouby) asi hodinu, spíše déle než méně. Povrch má být dozlatova. Vrstvy byly zřetelné, koláč chutnal výborně. Na mák je to dobrý trik. Další druhy jsem zatím nezkoušela, ale recept je podobný.
Rolované koláčky
Vnučky milují malé koláčky a s těmi, co peču, pořád nejsem úplně spokojená. Dvojctihodné mi připadají pracné, tak jsem se pustila do těchto – jsou to vlastně šneky z kynutého těsta s tvarohem, vylepšené ještě povidly. Těsto běžné, na 1/2 kg mouky 2 žloutky, půl kostky droždí, asi 1/4 litru mléka, 100 g cukru, 100 g másla (tuku). Je celkem jedno, jakým postupem ho zaděláte, hlavně se musí důkladně propacovat.
Těsto kynulo asi tak hodinku. Rozválela jsem ho na placku, byla dosti velká. Tvarohové náplně z 1 tvarohu jen s cukrem a lžící škrobu se mi zdálo být málo, přidala jsem druhý, ale jak vidno, bylo to zas moc patlavé. Takže asi 1, 5 balení. Středy šneků jsem zmáčkla lžičkou a přidala marmeládu. Kynutím při pečení se tvary zlepšily a dokonce jsem mohla dodatečně potřít okraje vajíčkem, před pečením by mi to nešlo. Pekla jsem asi dvacet minut, oba plechy současně. Upekly se pěkně, jen při manipulaci s horkým pečivem ten marmeládový prostředek bez opory těsta místy vytékal. Když tvaroh zatuhnul, už to nevadilo. Nebyly špatné, ale zas žádný zázrak. Manipulace se mi moc nelíbila, tak opakovat je se nechystám.
Obrácený pomerančový koláč
Obrácené koláče jsou vylepšené karamelem, to jim dodá zcela nový chuťový rozměr. Zcela běžné ingredience a výsledek skvostný, třeba tart Tatin z křehkého těsta. Americká kuchyň však používá těsto lité: karamel se připraví nejdřív na pánvi a přendá do formy, poklade se ovocem, zalije těstem a je to. Pekla jsem už ananasový, byl dost sladký, ale dobrý. S pomerančem to byla novinka. Šťavnatý pomeranč i s nahořklou kůrou výborně koláč dochutí. Kdo kůru nemá rád, ať zkusí jiné ovoce. Celkem jsou potřeba tři pomeranče, bio nebo z Evropy. Mohou být i kyselejší.
Těsto jsem umíchala najednou v robotu, vystačí na kulatou formu 25 cm. Já vzala o něco menší oválnou a použila 2/3 množství. 3 vejce, 2 šálky polohrubé mouky (nebo namíchat hladkou a krupičku), 1/2 hrnku cukru, 1 bílý jogurt, 1/2 hrnku oleje (v originále olivového), 2 lžičky prdopeče, kůra ostrouhaná z 1 pomeranče, 3 lžíce pomerančové šťávy, špetka soli.
Karamel jsem připravila na pánvi. Nasypala jsem na ni 3/4 hrnku cukru a 6 lžic vody, smíchala a nechala bez míchání zezlátnout asi 10 minut, promíchala jsem až ke konci. Karamel může být tmavší. Pak se odstaví a vmíchají se do něj 4 lžíce másla a špetka soli. Přemístila jsem ho do formy, pokladla již nakrájenými plátky pomeranče a zalila těstem. Spodní vrstva by měla být celá pokrytá, do mezer jinak nateče těsto a nebude to tak pěkné. Stačí dvě vrstvy pomerančů. Pekla jsem na 180 °C půl hodiny. Nechala jsem koláč trochu vychladnout, ale musí se obrátit ještě horký, než karamel ztuhne. Koláč vypadá dobře a ještě lépe chutná, s pomerančem je úžasný. Každému se nezavděčím, ale určitě udělá i dost parády. Mohl by se dozdobit i snítkou tymiánu, levandulí a podobně. Opakování jisté.