Letnice letos (2024) připadají na 19. května a Svatodušní pondělí na 20. května.
V křesťanských církvích připomínají seslání Ducha svatého (na apoštoly a na Ježíšovu matku Marii). Slavily se padesát dnů po Velikonocích jako další velký svátek. Dnes už moc v povědomí nejsou, co soudruzi zrušili volné Svatodušní pondělí, i oslavy vymizely. Ale otvírání studánek, kácení májky, královničky či jízdy králů, které k Letnicím patřily, aspoň někde zůstaly. Letnice jsou tedy svátky pohyblivé, původně vítání léta a úrody.
Vysmýčená stavení se zdobila zelenými ratolestmi a květinami. Vpodvečer před Svatodušní nedělí se práskáním bičem zaháněly zlé síly, poté si mládenci dělali venku z vejslužek smažená vejce a klobásy, smaženou slaninu a pivo.
V neděli se konaly i obchůzky hraničních kamenů na pozemcích. K oslavám patřily hodokvasy, zpěv a tanec. Ve městech se soutěžilo v ostrostřelectví a kdo vyhrál střelbu ku ptáku (maketa na vysoké tyči), zval se ptačím králem.
Ale co nějaká speciální jídla? Ještě i dnes se místy smaží vaječina, tedy míchaná vejce ve velkém kotli na ohni, u kterého se všichni sejdou a se štamprličkou posedí. Je to prý něco úplně jiného než vajíčka na pánvičce! Vaječinou se nazývá i celá oslava, pořádají ji obce, sportovní kluby nebo další místní oragnizace. Původ zvyku není znám, ale při již zmíněmých příležitostech spojených s Letnicemi dostávala omladina i vejce a potom je společně připravovala a veselila se.
Objevila jsem polévku Letnice: z brambor na kostičky, hub, krupice, zeleniny na nudličky osmažené, vajec, kmínu a zelené petrželky. Ty houby se mi moc nezdály, ale zjara rostly kačenky, smrže a májovky, nyní už se najdou i další druhy, hřiby, křemenáče, kováře, pečárky.
Pekly se novoletníky (plněné kapsy) a věnce z kynutého těsta, smažily se kosmatice. Slovo kosmatice označovalo smažená vejce (kosmatý=chlupatý), spojení s květem černého bezu je pozdější. Kvítka či spíše celá květenství se máčejí v těstíčku, smaží a podávají nasladko nebo naslano.
Pekly se novoletníky (plněné kapsy) a věnce z kynutého těsta, smažily se kosmatice. Slovo kosmatice označovalo smažená vejce (kosmatý=chlupatý), spojení s květem černého bezu je pozdější. Kvítka či spíše celá květenství se máčejí v těstíčku, smaží a podávají nasladko nebo naslano.
V oblibě je hlavně bezový sirup. Ten dělám bez kyseliny, ale sterilizuju, je to osvědčené řešení výborné chuti. Další bezové speciality jako bezový cheesecake nebo mrkvový máz s bezem najdete v tomtéž článku.
Nejnovější komentáře