Švestky, stejně jako jiné plodiny, je většinou třeba zpracovat dosti rychle. Co tedy s nimi? Samozřejmě vypálit, praví mnozí, ale to holt taky není tak jednoduché a pro domácnost extra šikovné, ve městě nemožné…
Knedlíky mi přijdou nejlepší z těsta s tvarohem a bramborem, dělám i do zásoby zmražené. Koláče, to je samostatná kategorie, švestky se hodí na více druhů.
Nejsnazší je napůlené švestky natlačit do sklenic a zavařit. Nejspolehlivější je to v hrnci, stačí obyčejném, ale musí být dost vysoký, aby voda šla přes víčka. Vařím pomalu 20 – 30 minut. Vydrží leta. Dobré jsou ze zralejších, sladších švestek. Hodí se na koláče a buchty, rozvaří se na povidlovou omáčku k masu. Výborné jsou v tzv. kompotovém sacheru, rcp níže.

Rozvařené švestky pořád připomínaly spíš kompot – dřív jsem je mixovala v naději, že tím vaření urychlím. Letos vzhledem k celkové době vaření to ani nebylo potřeba, rozvařily se samy. Dovařila jsem povidla dohusta – to se snadno napíše, ale trvalo to ještě další tři a půl hodiny, než směs v hrnci začala připomínat povidla a ne švestkové pyré. Povidla se řídí časem jiných století, v tom jsou zcela konzervativní, vyžadují svůj čas. Nic se vylepšovat nebude!
Objem se musí zmenšit ideálně až na třetinu – ne o třetinu. Míchala jsem už častěji a nakonec přidala trochu skořice. Naplnila jsem povidla do sklenic – centimetr pod okraj. Rum jsem vynechala. Další den jsem je totiž pro jistotu zasterilovala (asi 10 minut), to by jeho konzervační schopnosti stejně vyrušilo. Obsah skleniček skutečně představoval třetinu proti objemu vyloupaných švestek. Do jedné velké sklenice padlo tak kilo švestek.


Nejnovější komentáře