Omáčka se podobá černé, ale je o něco jednodušší zejména na počet použitých surovin. Svou historií odkazuje na středověk, kdy se ještě nerozlišovaly dezerty a sladké chutě se mísily se slanými. Hodí se i k slavnostnějším příležitostem.
Potřebujeme cca 1,5 litru omáčky na osm porcí. Vykostěnou krkovici vcelku (1,75-2 kg) osolíme a opepříme, svážeme provázkem, aby držela tvar a vložíme do pekáče. Přihodíme dvě cibule na čtvrtky, dva stroužky česneku a podlijeme červeným vínem. Pečeme přiklopené pomalu na 150 stupňů 2-3 hodiny doměkka. Druhý den slijeme vypečenou šťávu do kastrolu, přihodíme na větší kusy pokrájenou mrkev a dva stonky řapíkového celeru, trochu vína a vody nebo vývaru, celý pepř, bobkový list, tymián a vaříme. Když zelenina změkne, přidáme půl kelímku povidel a rozdrobené perníčky (asi šest), rozvaříme a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem, skořicí, mletým novým kořením, citrónovou kůrou a šťávou a můžeme přidat černé pivo, ale jen aby omáčka nezhořkla. Podáváme se sušenými švestkami. Hodí se k ní žemlový knedlík, svítek, noky i šťouchačky.
Omáčku můžeme podávat i s kuřetem nebo uzeným masem (jazykem) . Postupujeme jako druhý den, tedy orestujeme zeleninu, podlijeme vínem a vývarem, přidáme povidla a perník.
Nejnovější komentáře