Plněné papriky jsou fajn jídlo, jen ta klasika s rajskou omáčkou se do horka tolik nehodí. Ale tyhle zapečené s kuskusem, cuketou a sýrem se dají konzumovat teplé i studené a s masitějšími paprikami chutnají vždy dobře. Je to pokrm převzatý ze staršího Apetitu, který si jen malinko upravuji a zjednodušuji. Na webu už není. Najdete ho i v knížce Zrnka všehochuti.
Lze použít jakékoli papriky, jakýkoli sýr a cuketu zaměnit i za lilek, který v této podobě radostně zkonzumoval už nejeden jeho odpůrce!
Jak na ně? Zapnu troubu na 200-220 °C. Papriky (6 ks) překrojím i s kouskem stopky na poloviny, odstraním jaderník – nejlépe nožem. Naskládám na plech lehce přetřený olejem, slabě osolím a opepřím, zase zakápnu olejem, dám předpéci na asi 20 minut. Na cibuli a česneku orestuji cuketu (600g) nastrouhanou na hrubší nudličky či kostičky, stačí asi 5 minut. Přidám koření, pepř a trochu orientální směsi. Nasypu na vše kuskus (200g), nadrobím na něj dvě kostky zeleninového bujónu a zaliju vařící vodou z konvice (asi 0,5 l). Zamíchám, odstavím a nechám chvíli nabobtnat.
Papriky už jsou mezitím předpečené, tak ještě do náplně přimíchám strouhaný sýr (150-200 g), nějakou zelenou bylinku a naplním. Vypečené šťávy si ani nevšímám, vsákne se. Navrch ještě posypu zbytkem sýra. Dobrá je nějaká kombinace sýrů s eidamem – balkán, niva, mozzarella…
Když náplň zbyde, sní se jako zajímavá příloha k čemukoli, když nevyjde, uberu z ostatních paprik. I kořenit se může různě, kari či mletou paprikou, řeckou nebo indickou směsí. Čerstvé bylinky udělají i ozdobu.
Papriky jsou dobré teplé, studené i ohřáté. Není to tak pracné, jak to vypadá, postup je bez zbytečných prostojů: trouba-papriky-cuketa-kuskus-naplnit-zapéct. Nejdekorativnější je červená.
Nejnovější komentáře