Četli jste první část?
Protože jsem nucena hlídat sacharidy ještě nejméně do konce září, přišlo na řadu několik dalších receptů na nízkosacharidové moučníky. Chutě tedy nemám skoro na nic, což pro vaření ani psaní o něm není nejlepší startovací pozice! Ale něco se i dost povedlo.
Pořídila jsem kokosovou mouku. Ta se dá na webu sehnat už kolem 80 Kč za 1 kg, ale pozor, prodává se i 2x dráže. Mandlová je prý nejlepší, ta však stojí něco málo pod 300 Kč za kg, což se mi zdá už dost, když je to vlastně jen kvůli mlsotě.
Dietních buchet stačí péci jen menší množství, většinou dělám z půlky, když je to jen pro jednoho. Něco by se tedy mohlo i zmrazit, ale třeba tvarožník se na to nehodí. Taky vybírám recepty s menším podílem mouky a mandlovou nahradím tou kokosovou. Případně ji ještě lehce nastavím nějakou jinou moukou, protože jedna dvě lžíce v několika porcích ty hodnoty glykemie nezvedne. Těsta se zeleninou a bez mouky jsou mokřejší, zkoušela jsem je tedy péci důkladněji, déle. Případně jsem se snažila je vysušit v mikrovlnce, na což mě navedlo rozmražování. Někdy to pomůže, někdy moc ne.
Koláček s ořechy bez mouky
2 vejce, 90 g kokosové mouky, 60 g mletých ořechů, 90 g másla, 30 g xylitolu, velká špetka prdopeče, sůl, vanilka
Máslo jsem rozpustila, vejce prošlehala s xylitolem, přidala kokosovou mouku a vše ostatní vč. másla a upekla jsem v mikrovlnce ve dvou miskách, samozřejmě se může i v přiměřené formě dát do trouby. Tento koláček dosti připomínal těsto. Množství sacharidů na porci pod hranicí měřitelnosti.
Tvarožník bez mouky
2 tučné tvarohy, 500 g bílého jogurtu, 3 vejce, 6 lžic oleje, 6 lžic mouky (stačí 3 lž. kokosové a 3 lž. pšeničné hladké), sladidlo dle chuti (3 lž. xylitolu a dosladila jsem tekutým kandisinem), 1/2 lžičky prdopeče, špetka soli, vanilková esence nebo 2 lžíce rumu
Klasický recept na tvarožník stačí upravit pouze lehce, viz výše. Zkoušela jsem dát i jen samé tekuté sladidlo, ale to práškové udělá lepší strukturu, tak jsem to zkombinovala. Oslaďte tak, aby těsto bylo sladší, než má být ve výsledku, nedoslazený tvarožník nechutná dobře. Vše jsem promíchala v robotu najednou a pekla ve vymazané formě. Na dno se může dát nějaké ovoce, ale ne moc šťavnaté.
Použila jsem celou dávku a polovinu těsta upekla ve skleničkách, které jsem hned po vytažení z trouby zavíčkovala: takto zpracovaný tvarožník jsem už vyzkoušela i klasicky a vydržel 3 měsíce, chuť se nezměnila. S LC verzí to dopadlo stejně. Pouze jak se tvarohové těsto po upečení slehne, není sklenice dost plná, i když při pečení přetéká.
Cuketový perník bez mouky
1/2 cukety, 1 vejce, 3 lž. kokosové mouky, 1 lž. mletých ořechů, 1 lžíce xylitolu, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky prášku do perníku, 1/4-1/2 lžičky skořice
Cuketu jsem nastrouhala i se slupkou, smíchala se špetkou soli a nechala odležet, než jsem si připravila další suroviny do mísy. Promíchala jsem stěrkou a přidala vymačkanou cuketu. Množství stačí na dvě malé zapékací misky.
Peče se krátce, asi čtvrt hodiny na 180 stupňů, lze ověřit zapíchnutím špejle nebo nožíku. Taky se může připravit v mikrovlnce, stačí vlnit minutu naplno a potom ještě po půlminutě přidat. Nezapomeňte, že dvě misky najednou se budou vlnit déle než jedna.
Mně se to jako perník úplně nezdálo, těsto bylo až moc kakaové a málo perníkové, kakaa bych určitě ubrala na polovinu. Kokosový olej lze bez problému nahradit řepkovým ap. nebo rozpuštěným máslem.
Mrkvovocuketový chlebíček bez mouky
200 g nastrouhané cukety a mrkve, 4 vejce, cca 30 g xylitolu, 70 g strouhaného kokosu, 1-2 lžíce kokosové (nebo jakékoli) mouky, 1 lžička prdopeče, 2 lžíce jogurtu, dle chuti koření (skořice, mušk. oříšek, hřebíček, nové koření)
Cukety a mrkve může být víceméně libovolný poměr, jen po nastrouhání je třeba zeleninu opět trošičku posolit a potom pořádně vymačkat, co nejvíc vysušit. Pak už se jen vše smíchá, dobře osladí sladidlem a důkladně upeče v menší formě, zhruba poloviční. Struktura je dosti těstovitá. Chutná se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. (2020)
Nejnovější komentáře