Dobře, dobře, chutnají i jinak. Na lívance používám recept, který jsem získala přesně touhle dobou v roce 1989 od jisté Jany z hájovny u Lipna. Sešly jsme se tehdy na jednom kurzu keramiky pro pedagogy, který se konal přímo v Horní Bříze. Jednoduché a vždy výborné lívance s kefírem jsou dnes již obecně známé a používané, ale tehdy byl pro mě recept naprostou novinkou. Kynuté se u nás doma nedělalo vlastně nic krom vánočky a lívanečky s vločkami ze sáčku ušly, byly rychlé a daly se upéci i na víčku od ešusu.
Na 1/4 litru kefíru (řidšího jogurtu, podmáslí, kyšky) je třeba 1/4 litru mouky a 1 vejce, špetka soli. Bílky se ušlehají na sníh a vmíchají do těsta a hned se smaží. Z litru surovin je to už pěkná hromada, ten čtvrtlitr jsou tak dvě porce.
Když zaměníte kefír za dýňové pyré, máte hned módnější dýňové lívance, krásně žluté, které chutnají nejlépe s javorovým sirupem nebo skořicovým cukrem, ale i klasicky. Ideální je ještě verze něco mezi tím, tj. dýni a jogurt namíchat zhruba napůl.
Klasické kynuté najdete všude, ale já spíš v posledních letech dělám kváskové lívance: 125 g žitného kvásku se smíchá s 300 g mouky (nejlepší je celozrnná pšeničná nebo napůl hladká a ovesné vločky), 450 ml mléka, 2 lžícemi cukru a velkou špetkou soli a nechá se dobře vykynout. To může trvat i dosti dlouho, těsto jsem nechala pracovat asi dvě hodiny. Musí být dost bublinkovaté a objemově dvojnásobné. Pak se přidají 1-2 vejce a těsto se dá před smažením ještě na cca 20 minut odpočinout. Ta vejce se mohou vmíchat i rovnou, vyzkoušela jsem obojí. Lívance jsou pěkně vysoké. A dobré, jak jinak…bez lívanečníku jsem je sázela na pánev velkou lžící a upekla jsem jich skoro 30. Kvásek si namnožím dle potřeby stejně jako na chleba, a když ho tak po čtvrt roce omlazuji, zbyde ho také dost. Nechávám ho v lednici klidně i mnoho týdnů pro další použití.
Čerstvé jahody na lívance mám nejradši, k tomu zakysaná smetana. Na další místo bych dala brusinky či spíš rybíz à la brusinky nebo džem z aronie… Vnučka zase miluje lemon curd.
A protože těsto na lívance z kefíru nesladím vůbec a v kváskových se cukr rozloží, lze je použít jako přílohu i naslano třeba luxusně s uzeným lososem na smetanovém sýru nebo s pikantnější sýrovou pomazánkou (niva, brynza) a pršutem či bresaolou, jak jen libo.
Nejnovější komentáře