Skořicové šneky nebo rolky jsou vlastně druhem trhacího chleba (pull appart bread). Chleby v anglosasku však bývají podlouhlé a ve formě, takže nejčastější je varianta z plátků nebo sofistikovaněji harmonika z pruhů těsta, které byly předem potřeny nějakou náplní. Skládat se dají do forem různých tvarů, ba i do muffinové. Vytvořená textura má působivé tvary, jak těsto nabude, vytváří až nečekané ornamenty. Výsledek je zkrátka k nakousnutí a ne zcela odhadnutelný, je to docela zábavné pečení.
Dělá se i naslano. Hodí se dobře na všelijaké párty, ale já ho jednou donesla na pracovnější setkání a lidem, ne tak důvěrně si známým, bylo žinantní si něco trhat…
Na skořicové šneky nejprve ušlehám 3 vejce, 125 g másla nebo tuku a 4 lžíce krupicového cukru, špetku soli. Nadrobím jedno droždí, ale stačí i půlka. Postupně přidávám 700 g špaldové mouky, lze samozřejmě dát i pšeničnou nebo namíchanou, tím nic nezkazíte, ale špalda zas vyhoví i bezlepkářům. Zadělávám 400 ml vlažného mléka a dobře prohnětu – tedy stroj, ne já.
Po vykynutí jsem vyválela dva pláty rozměru A3, prostě na malý silikonový vál. Na potření jsem spotřebovala pomazánku z jednoho másla (dávám si ho povolit už před kynutím těsta) a 250-300 g krupicového cukru, k tomu tak tři lžíce skořice, podle chuti. Pečením se dosti ztratí. Stačí tenká vrstva pomazánky dobře rozetřená stěrkou. Šneky motám spíše menší, těsto po šířce rozdělím na dva pruhy, lze i na tři. Zatočím rolády a pokrájím je na špalíky. V jakémsi originálním receptu krájeli pruhy a smotávali šneky po jednom – to je celkem zábavné, ale dosti zbytečné, jak jsem brzy zjistila:
Skládám s odstupy do forem, jsou to dvě formy velikosti dortovky nebo tři menší, hezky vypadají různé ovály. Dají se vytvářet i všelijaké vzory z větších a menších rolek, to už si vyhrajte dle nálady. Ještě je dám trochu dokynout a peču normálně na 180°, až jsou zlatavé. Nechám vychladnout ve formě, zbylé máslo se do nich vsákne. Ideálně se podávají ještě vlažné i s formou a každý si utrhne, co chce.
I’m not that much of a online reader to be honest but your sites
really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come
back in the future.
Cheers