Proč dávám tyto dva recepty do jednoho článku? Jsou oba z krupice a vajec. A taky se jejich názvy různě zaměňují, tak i proto. Mně známý trhanec je často zván svítkem a svítek v podobě, která se v rodině vařila, jsem našla jen jako krajovou specialitu z Vysočiny. Recepty si cestují, jak chtějí, přitom mění názvy, přizpůsobují se místním zvyklostem, něco se často zkomolí, ale ani to nemusí být na škodu.
Trhanec či krupicová trhanina (dle Anuše Kejřové) obsahuje dost vajec a podle pamětníků se před válkou nejvíc dělával právě v předvelikonoční době, kdy vejce už byla levnější. Hodil se i do postního menu. Je známo, že jeho varianta z mouky byla oblíbeným pokrmem císaře pána (Kaiserschmorn či Kaiserschmarn). Trhanec má řadu podob, může vypadat i jako potrhaná palačinka. Poměry vajec a krupice se také liší, tak vyzkoušejte i jiné recepty.
Nejnovější komentáře