Domácí likéry jsou vlastně vcelku jednoduchá záležitost. Chce to ovšem dobré suroviny, zejména líh. Když totiž použijete alkohol jen kolem 40 procent, bude likér po rozředění dalšími surovinami příliš slabý a nemusí dobře vydržet. Ze stejného důvodu není dobrý nápad ubírat významně množství cukru. Tenhle likér jsem si trochu upravila podle Benedetty. V Makru nebo v e-shopu se dá koupit konzumní líh 87 %, ten bude stačit. Ale v tomto případě lze použít i 40% alkohol, když jeho množství navýšíte na více než dvojnásobek. Zároveň je možno ubrat trochu mléka, ale likér je poměrně hustý, tak to nevadí. Uležením se stejně ještě zahustí.
125 g kakaa smíchám rovnou v přiměřeném kastróle s 1/2 kg cukru. Přiliju 1 litr plnotučného mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci rozpustné kávy a míchám, až se začne směs vařit. Může se přidat vanilková esence. Nechám pobublat a odstavím. Do zchladlé směsi přiliju 200 ml 87% lihu nebo 400 ml 40% alkoholu (v tom případě uberu cca 150 ml mléka).
Likér je hotový, stačí nalít do lahví a nechat pár týdnů uležet. Bude ho asi 1, 5 litru. Vydrží nejméně rok. V hrdle se může usadit zahoustlá smetana, což ničemu nevadí, zbytek již je tekutý. Čokoládový likér se hodí krom popíjení na nejrůznější moučníky a zmrzliny. Hodí se jako jedlý dárek. K tomu účelu si objednávám tak třetinkové obyčejné lahvičky.
Myslím, že je to přijatelnější varianta než nejrůznější náhražkové vaječňáky z kondenzovaných mlík, pudinkových prášků a podobně. Pravý vaječný likér ze žloutků a smetany dělá málokdo. Na ten je také potřeba silnější líh, pak vydrží. Ovšem vyjde dráže. Ale kupovaný vaječňák je zase z podivných surovin. Už jsem vyzkoušela i jiné druhy likérů, to zas jindy.
Nejnovější komentáře