„Babi, upečeme zase růžičky?“ loudila vnučka, ale já po dvou pokusech se stáčením jablek odmítla. Snad by to šlo z těsta…tak jsem si na Pinterestu našla nějaké inspirace a svolila, že růžičky upečeme těstové.
Důležitá byla informace, že na růžičky bude třeba 3x více těsta než na koláčový korpus. Americké kuchařinky vezmou těsto z krámu, vyválené do kruhu. Použijí tři kulaté placky, jednu do formy a ze zbylých vykrájejí kolečka na růžičky. Dosti easy.
Já tedy začala křehkým těstem a udělala ho cca trojnásobek, ale do menší, poloviční formy – oválu. Na kulatou koláčovku dávám těsto z 250 g mouky. Na poloviční jsem tedy vzala 200 g másla a 400 g mouky, špetku soli, lžičku cukru a v robotu nadrobila, pak jsem přilila takových 5-6 lžic bílého vína, až se těsto spojilo a nechala ho odležet, ale ne v ledničce, abych ho zas za chvíli nemusela zahřívat. Ještě jsem připravila pod ty růžičky jableřnou náplň ze tří jablek. Zkusila jsem do jablek nedat skořici a přimíchat zajímavé marmelády, co tu zrovna mám: opičí máslo z banánů a ananasu a lemon curd. Chuťově vynikající, opičí máslo bylo dost sladké, lemon curd zase kyselejší. Chtěla jsem totiž šťavnatější náplň, když na ní bude ještě tolik těsta. Doporučuju experimentovat s různými druhy marmelád, jablka i nevalné chuti poslouží jako dobré plnidlo.
Těsto se mi potom válelo docela dobře, podsypávala jsem jen lehce. NA růžičky jsem ho válela dost dotenka, víc než na dno do formy. Vnučka se do válení sice hrne, ale je na to příliš éterická. Vykrajování už jí šlo, stáčení růžiček jakžtakž. Dělaly jsme je ze tří koleček, mohou být i z většího počtu. Zámotek se překrojí napůl a lístky se mohou trochu rozevřít. Vypadá to efektně a zvládne to každý. Růžičky jsem kladla těstně vedle sebe do náplně. I na tu poloviční formu je jich třeba spousta. Z nepatrného zbytku jsem udělala ještě do maličké formy takový hybrid s mřížkami, ale těsta už moc nezbylo. Ta potvůrka mi ho pořád ujídala, i když nebylo sladké! Ale je to dobrý tip i na další krásné koláče, kombinovat mřížky nebo pruhy s několika růžičkami. Ostatně zdobení koláčů je velká kapitola pečení! Všechny koláče z křehkého těsta se dají úplně umělecky nazdobit. Třeba dýňový.
Měla jsem obavu, jak to dopadne po upečení, zda nebude vršek suchý – proto jsem ho trochu pocákala zbylou šťávou z náplně, což pak místy ztmavlo až moc. Možná by bylo lepší lehce poprášit cukrem, ale těsto chutnalo i v té růžičkové vrstvě výborně. Nemáte-li rozdělávací formu nebo nepečete na papíře, vytahujte koláč z formy až po zchladnutí, aby se nerozpadl. Potřebovala jsem ho totiž vnučce zabalit, byl ještě dost teplý, a při transportu do krabice se trochu pochroumal… Nicméně je to vhodný tip i na pečení s dětmi.
Nejnovější komentáře