Jakékoli těsto (křehké, listové, cukrářské) vložíme do formy. Můžeme dát předpéci do růžova, není třeba na něj sypat fazole a podobně. Stačí těsto propíchat vidličkou, aby se nezvedalo. Na náplň potřebujeme 400 g dýňového pyré z upečené nebo uvařené dýně, rozmixované. Přidáme 2 až 3 vejce, cca 120 g cukru, 200 ml smetany 30%, 1 lžíci škrobu, dvě špetky soli, 2 lžičky mletého koření na dýni (skořice, mušk. oříšek, zázvor, hřebíček, nové koření) a špetku pepře (tajný tip, dodá jiskru). Náplň se zdá hodně tekutá, ale to je správně. Nalijeme na těsto a upečeme. Náplň zpevní a může i trochu popraskat.

Náplň může být i s tvarohem či krémovým sýrem (na způsob cheesecaku), v tom případě stačí 1 šálek dýňového pyré, 1 vejce, 1 tučný tvaroh, hnědý cukr dle chuti, 2 lžičky koření.

Na ozdobu můžeme zvlášť ze zbytku těsta upéci lístečky a povrch koláče jimi ozdobit, dávají se také brusinky obalené v cukru. Podáváme se šlehačkou. (2017)
