Na kurzu v Prakulu u Vaška Friče jsem byla již v roce 2009. Jeho svíčková je i podle dalších autorit nejlepší v Čechách, tudíž i na světě. Hodí se ke všem slavnostnějším domácím příležitostem a příliš se nepodobá tomu, co se běžně pod tímto názvem podává. Byla navíc ze srnčího, to je i dříve měkké než hovězí, které jsem zvolila já. Od té doby jsem ji vařila mnohokrát, článek je z r. 2010.
Koupila jsem s předstihem pěkný kus hovězí plece, tak kilo a čtvrt. S přípravou jsem začala čtyři dny před dnem podávání – základ omáčky je možno nechat odležet až pět dnů při teplotě kolem 7 stupňů, a toho jsem právě s výhodou dobře využila.
Dusila jsem asi dvě hodiny, pak jsem vše odstavila na balkón. Trochu tuku se má po vychladnutí usadit na hladině a omáčku „uzavřít“, mně kousek masa koukalo, tak jsem ho několikrát obrátila – ale to jsem se trochu bála, aby mi omáčka nezkysla – no, dopadlo to dobře, bylo dost chladno celou dobu.
Nejnovější komentáře