Při cestách okolo Středomoří potkáte řadu moučníků, zalitých sladkým sirupem. Do knížky Zrnka všehochuti jsem zařadila tento krupicový, jednoduchý na přípravu a z dostupných surovin.
Basbousa (krupicový dezert):
2 hrnky krupice , ½ hrnku cukru , 1 lžička prdopeče, 1 hrnek strouhaného kokosu , 130 g rozpuštěného másla (nebo 1 hrnek oleje) , 1 hrnek jogurtu nebo zakys. smetany,
vanilkový extrakt, mandle nebo kešu na ozdobu
Na sirup: 2 hrnky cukru, 1 ½ hrnku vody, 1 lžička citronové šťávy, příp. 1 lžička růžové či pomerančové vody
Suché ingredience smícháme s máslem a jogurtem na těsto, které by mělo jít tvarovat rukou, tedy nepříliš řídké. Namačkáme ho do dortové nebo hranaté formy (vrstva asi 2,5 cm) a uhladíme. Nožem nakrojíme diamantový vzor (kosočtverce či kosodélníky o hraně cca 3 cm) a každý dílek ozdobíme mandlí. Pečeme 30-40 minut v troubě vyhřáté na 210° dozlatova. Mezitím připravíme sirup – cukr s vodou vaříme asi 10 minut do mírného zhoustnutí. Lijeme ho vychladlý na horký moučník, rozkrájený na kousky podle naznačených linií. Krupice sirup nasákne a zvláční. Moučník nesmí být suchý.
Citronové či pomerančové šťávy může být i více (na úkor vody). Basbousa se dá upéci pěkně dozlatova. Hezky vypadá i se špetkou mletých pistácií. Na zalití lze použít i jiný sirup, který máte, ale ne moc hustý a syté barvy. Dala jsem třešňový od příbuzných, je jen slabě růžový, a trochu ho zředila vodou. Na povídání o knížce mě překvapilo, jak moc účastníkům basbousa chutnala.
Nejnovější komentáře