Ráda zkouším všelijaké novinky a nápady, tipy, bývám zvědavá, jak to funguje a jestli vůbec. Ale jsou i všední dny a chutě strávníků včetně malých strávnic těžko odhadnutelné. Jednou je to úžasné, podruhé to nepozřou vůbec. A ty novinky se ne vždy povedou…
Třeba omáčku Afredo na těstoviny jsem udělala dle receptu a bylo jí málo, zachránil to kečup, jojo. Pórkovou polévku nikdo nechtěl, jen vývar. Což dneska není jen tak. Měla jsem aspoň pár kuřecích kostí, tak zbytek jsem už doladila zeleninou, bujónovou pastou a písmenkovou zavářkou.
Vychvalované jogurtové koblihy byly tuhé a po vychladnutí ještě tužší, i když jsme je pěkně nazdobily. Zato rizoto z konzervy hovězího si muž velmi pochvaloval. Ale šunkofleky z konzervované šunky po záruce byly suché a nic moc, i když jsem je udělala se sněhem podle Florentýny. Dobré byly i kapří smažené podkovy, na které přišla řada až nyní, na Štědrý den šly do mrazáku. Měla jsem obavu, jak bude rozmražený kapr chutnat, nemám na to dobré vzpomínky, ale překvapil mě, byl výborný. Boršč se taky povedl a nejlepší byl tak pět dnů po uvaření, krásně se proležel.
Pár vepřových jazýčků, přesněji tři, jsem měla zmražených už od Vánoc, v plánu byly na silvestra, ale přišly na řadu až před týdnem: vyhrabala jsem matčin recept z dob socíku na jazyk po pekingsku a přibližně zreplikovala, podávala jsem tedy teplý a s kuskusem. Jazyky jsem očistila a uvařila ve vodě s cibulí a solí do poloměkka, může se i doměkka. Hlavně se musí následně ještě vařit v té kořeněné omáčce, aby se chutě do masa pěkně nasákly. Jazyk totiž vůbec pak nepřipomíná ovar, jehož odér je některým strávníkům nepříjemný.
Na omáčku jsem vzala přiměřeně vývaru, cca sběračku na porci, hodně sójovky, asi 1 dl. Dobré je nakombinovat více druhů, tmavá pro barvu, světla sladká pro jemnější chuť. Přilila jsem 1 dl vína, může být jakékoli. Přidala jsem koření: kousek zázvoru, pár hřebíčků a kardamomů, kousek skořice, badyánu. Aspoň něco z toho, nemusí být vše. Lze přisladit dle chuti medem nebo cukrem. Do vařící omáčky jsem potopila plátky oloupaného jazyka a dovařila doměkka, vylovila jsem větší kousky koření. Nakonec jsem omáčku trochu zahustila škrobem.
Nejnovější komentáře