Přidávám zas jedno jídlo z kategorie šikovných, vařila jsem ho poprvé a krásně se povedlo, dokonce fotky se velice podobají těm na Pinterestu :). Recept jsem našla opět při hledání řeckých jídel do své nové knížky a nakonec jsem ho vyzkoušela místo kuřete na paprice…na tu smetanovou omáčku bylo nějak moc dusno. Nejlépe se hodí horní kuřecí stehna, počítám tak dvě na porci, čili zhruba kilo na 4 porce. K tomu 2-3 citróny a 3 sběračky rýže. Maso se dá aspoň chvíli namarinovat, tj. promne se s ostrouhanou kůrou ze 2 citrónů, solí, pepřem, tymiánem a 2 lžícemi citrónové šťávy. V pekáči nebo velké pánvi, co jde strčit do trouby, jsem nejprve maso opekla, aby mělo kůrku, pár minut po každé straně. Dala jsem pod něj trochu oleje a másla. Porce jsem vyndala a dala orestovat jednu cibuli a asi tři stroužky česneku vcelku, na to nasypala rýži, nadrobila bujón (mám svoji zeleninovou pastu, ale hodí se i kostka), nalila zbylou marinádu a 6 sběraček vody, osolila a počkala, až začne vše vařit. Pak jsem navrch rozložila opečené kousky masa a k nim přidala citron na kolečka.
Zakryla jsem poklicí a dala do trouby 180 stupňů teplé. Můžete taky zakrýt alobalem, nemáte-li vhodný pekáč s víkem. Pekla jsem tak 40 minut, to byla rýže ještě dost mokrá. Bez víka jsem pekla na vyšší teplotu shora ještě asi 15 – 20 minut, až se kuře podobalo těm fotkám u receptu… A to je vše. Navrch se může nasypat trochu něco zeleného pro ozdobu.
Osolené jsem to měla dobře, možná mohlo být více té kůry a česneku. Rýže byla citrónově nakyslá, ale dost šťavnatá, kuře ok.
A komu se ta rýže nezdá, tak doporučuju prakticky stejný recept, ale s bramborami. Tam se může dát více koření (paprika, byliny) a namarinovat vše i s klínky brambor a péci hned najednou.
Citronové kuře bez přílohy se udělá stejně, je to docela rychlovka a stačí ho dobře opéci a pak dusit na sporáku.
Snad bude chutnat – jako kuriozitu uvádím, že jedna osoba blízká pokrm zcela zavrhla, zatímco druhá naopak byla velmi nadšená… (červen 2020)
Nejnovější komentáře