Může to být považováno za české národní jídlo? Asi jak kdy. Podle „šéfa“ Zdeňka Pohlreicha kuře na pivě rozhodně české jídlo je. Předváděl ho na jednom kurzu, kterého jsem se před lety zúčastnila, a ke kuřeti přidával ještě žampiony. Omáčku zahušťoval šlehačkou a máslem. Recept jsem s úspěchem používala.
Zajímavý je i krupicový svítek. To je příloha vcelku rychlá a snadná. Na běžné pánvi snadno upečete 3-5 porcí. Na jedno vejce počítám 40 g krupice, to je tak jedna porce. Jednoduše vidličkou promíchám v misce vajíčka s krupicí a špetkou soli a upeču na směsi oleje a másla takovou tvrdší omeletu, z obou stran. Pak ji ještě trochu navrch posolím a zaliju vařící vodou např. z rychlovarky, aby byl svítek potopený. Bude to prskat a bublat, přiklopím pánev pokličkou a dám na malý plamen. Vodu podle potřeby přiliju, taky svítek opatrně otočím – jak se navaří, bude měkký, a může se tedy rozpadat. Měl by vyskočit do výšky, ale víc jak o polovinu se mi to nikdy nepodařilo 🙂 Musí být hlavně kyprý, jinak přidejte vodu a ještě povařte, je-li moc mokrý, vysušte s odklopenou poklicí.
Nejnovější komentáře