Vzala jsem 3 vejce, k nim přidala necelou 1 dl smetany (stačí i mléko), osolila, opepřila a rozšlehala. Přidala jsem 1 avokádo pokrájené na kostičky, 2 hrsti strouhaného sýra – měla jsem čedar, hodí se i mozzarella ap. K tomu asi tři plátky slaniny na čtverečky a zamíchala…to je vše, stačí přendat do přiměřené formy, trochu vymazané. Může se použít i muffinová, malé porce vypadají také hezky. Pro efekt jsem ještě do koláče zatlačila pár půlek cherry rajčátek. Pekla jsem v troubě předehřáté na 180° asi půl hodiny. Kiš už šel od formy a začínal na povrchu zlátnout. Avokádo a rajčata na řezu vytvoří pěknou mozaiku. Jako lehké pohoštění zafungoval kiš výborně. (leden 2020)
Kiš (quiche) bez těsta
Sladkých těst jsme si o svátcích užili dost, a tak jsem pro návštěvu připravila něco menšího slaného – kiš bez těsta.
Koláče bez těsta jsou vlastně takové nákypy, dají se dělat sladké i slané, jen se náplň lehce něčím zahustí, aby držela pohromadě, a je to. Dělala jsem už tak batátový, dobře lze dýňový, tvarohový, je spousta možností. A naslano to bývá něco s hodně vajíčky a sýrem.
Vybrala jsem si recept s avokádem, které jsem už měla doma, a tím jsem kiš učinila zajímavějším. Pekla jsem jen zhruba poloviční množství než je třeba na běžnou dortovku.
Nejnovější komentáře