Jak už máme od maturity celých padesát let, většina nás je v důchodu, a tak je i víc času k setkávání a dalším aktivitám. Slovo dalo slovo a jedna ze spolužaček projevila zájem učit se se mnou vařit.. že sice vaří teď každý den, ale nemá ty základy, a neví, jak na ty omáčky. Že by to radši viděla naživo, než si o tom četla nebo koukala na videa. Tak proč ne – navaříme, pokecáme, pro mě v každém případě zábava.
Dopředu jsem vymýšlela, co by se tak mohlo vařit, to mě baví. Trochu klasika, nějaký fígl k tomu, tak jsem si připravila několik tipů v různých kategoriích.
Nakonec jsme se domluvily pro začátek na následujícícm menu: hovězí vývar, rajská omáčka s hovězím, hořčicová omáčka s kuřecím, svítek, obrácený jablkový koláč. Všechno jsme i s kafem, obědem a bazálním úklidem stihly v klidu za nějaké čtyři hodiny.
Jako první bod jsme daly vařit hovězí – bylo ho zrovna dost málo na výběr, nejlépe vypadala kližka. Kousky jsem trochu svázala, přidaly jsme zeleninu a koření a vařily celkem tři hodiny. Maso bylo měkké a vývar výborný, ale kamarádka polévku dovařit nechtěla, že tu umí, ať si ji nechám, tak jsem ji dodělávala až dětem na večeři.
Následovala příprava obráceného koláče z litého těsta – oloupat a nakrájet jablka, upražit karamel z 60 g másla a 120 g cukru. Neměl by být moc světlý, protože s jablky ani v troubě se už pak víc neupraží, nebojte, že by se spálil. Vyskládaly jsme do něj jablka a nechaly trochu změknout. po chvíli zakryly těstem ze 2 vajec, 1 hrnku polohrubé mouky (nebo namíchat s hladkou), 1/3 hrnku cukru, 100 ml bílého jogurtu, 1/3 hrnku oleje, 1,5 lžičky prdopeče, 2 lžic rumu, špetky soli. Pekla jsem v troubě, ale tento koláč se dá udělat i na pánvi, podrobnosti zde.
Základ na obyčejnou rajskou byl z cibulky na másle s olejem, přidaly jsme 500 ml passaty, trochu vývaru (nebo voda a polévková kostka) a povařily, pak nadrobily přiměřeně perníku na strouhání, provařily, aby se rozpustil, promixovaly dohladka a dochutily – kamarádka nadšená, že to je ono, chuť výborná. Omáčky bylo tak 5-6 porcí. Daly jsme si kafe, ale koláč byl ještě horký, čekal na obrácení – povedlo se to dobře.
Pak jsme se pustily do hořčicové omáčky. Použila jsem kilo masa na kuřecí stehenní řízky, šly by dát i horní stehna s kostí, taky krůta nebo králík, kdo má. Maso se jen osolí a opepří, opeče a přidá se cibulka a kousek slaniny, případně řapík celeru na menší kousky. Měla jsem na to odložený velký kastrol od škvaření sádla a podlévala jsem bílým vínem, přidala tři pořádné lžíce obyčejné hořčice, promíchala a nechaly jsme vše dusit.
Než maso změklo, u kuřecího stačí tak půl hodinky, ukázala jsem kamarádce svítek, jak ho dělala moje babička. Prý na to muž vzpomíná, ale víc neví. Tak uvidíme, jestli to bude ono. Smíchá se jen krupice s vajíčky a upeče se po obou stranách na pánvi, zalije se slanou vodou, přiklopí a nechá dovařit. Tedy trochu se mi přichytil a potrhal, no stane se. Měla jsem péci na menší teplotu. Ale dovařený byl, dva kousky jsem pro kamarádčina muže vykrojila. Jen k obědu bychom měly samé drobky, tak jsem ohřála zbylou rýži.
Omáčku jsme dochutily, přidala jsem ještě hořčici, asi půl kelímku smetany a pokrájené okurky. Hodí se i kapary, ty jsem ale nenašla :). Dobrá je i sterilovaná paprika, houby, vajíčko natvrdo, nebo rovnou vše na tzv. rozlítané ptáčky, omáčka na fotce je se sušenými rajčaty. Kdyby byla moc řídká, nejsnáze se zahustí instantní jíškou, s tou nemám žádný problém. Samozřejmě se dá udělat záklechtka, tedy trochu mouky rozmíchat ve smetaně nebo mléku, ale to se musí provařit těch cca minut 🙂 Kamarádka z omáčky byla rovněž nadšená, zdálo se jí to celkem jednoduché a zvládnutelné. Zabalila jsem jí příslušné porce domů, tak má snad nějaké užitečné tipy na vyzkoušení. Ještě jsme stihly ochutnat koláč, prý skvělý. Jelikož během odpoledne a po večeři zcela zmizel, tak souhlas. Že chutnal mně, není měřítko, ale i nároční strávníci včetně syna ho chválili.
Pro vnučky k večeři jsem dokončila vývar, udělala jsem krupicové noky. Na ty stačí jedno vajíčko smíchat s krupicí na hutší těstíčko a malou lžičkou házet do horké polévky provařit, je to za chvilku. Nejmladší vnučka s tím pomáhala. Ještě jsem k rajské dovařila špagety, holky byly spokojené.
Hořčicové omáčky i masa zbylo ještě dost, tak ji mám ještě na další den zas pro jinou sestavu, sejdeme se tři. Jen přivařím rýži a teď ještě jdu zopakovat ten koláč… S návštěvami jsem víc focení nějak nestihla.


















Nejnovější komentáře