Pekla jsem zas jeden narozeninový dort, ingredience nijak zvláštní, ale povedl se mi vzhledově dosti působivý, ač jednoduchý na výrobu.
Nejprve jsem oslavenkyni odmítla vodopád, koně a podobné nápady. Jelikož dalším koníčkem jsou šachy, nadchla se i pro ně, ovšem k tomu chtěla i hódně ovoce, jahody, maliny a borůvky.
Korpus 20 cm z 5 vajec vyšel pěkně rovný. Krém jsem udělala jen jeden, z 2 mascarpone, 1 šlehačky a 1 tvarohu byl pevnější a dobře se s ním pracovalo, krom cukru jsem na dochucení přidala i tonka pastu.Vystačil na 2 patra i obmaz, jeden den jsem udělala slabší vrstvu a po vychlazení druhý den dokončila. K tomu jsem svařila asi hrnek mraženého ovoce s cukrem a 2 lžícemi škrobu na rozvar do obou pater. Chtěla jsem rozpustit čokoládu na placku a nakrájet z ní čtverce na šachovnici, ale obávala jsem se, že mi to bude praskat. Pak mě napadlo radši použít šikovnou tabulku čokolády, a vyšlo to. Ovoce takto stačilo, svíce v šachovém stylu dort korunovala. Líbil se i chutnal.
Druhá sladkost, arašidové sušenky, je bez lepku. Už jsem se dávno chystala recept vyzkoušet, konečně na něj došlo vzhledem k návštěvě jedné bezlepkářky. Vzala jsem asi půl sklenice (cca 180 g) arašídového másla, skoro 3/4 hrnku cukru (hodí se i hnědý), 1 vejce, k tomu už jen lžičku sody a půl lžičky soli. K ochucení opět pasta tonka, neb vanilka došla 🙂. Promíchala jsem robotem, ale stačí i ručně. Hmota se nelepí. Udělala jsem kuličky velikosti pingpongového míčku a dala na půl hodiny do mrazáku. Troubu jsem zahřála na 180 ° C a kuličky na plech trochu rozplácla, musí mít aspoň centimetrové mezery. Jsou upečené asi za 12 až 15 minut, mají být křupavé na kraji a měkčí uprostřed. Nechala jsem je trochu dojít, ale mohla jsem je vyndat dříve. Nechají se vychladnout na plechu, aby se nerozpadly. Je s podivem, že chutnají jako s moukou… Bezlepkářka i další ochutnávači si je moc pochvalovali.
Nejnovější komentáře