Znáte to – jak si začnu dávat víc záležet a promýšlím, co udělat líp, aby byl výsledek patřičně „prezentábl“, jak se u nás říkalo, vždy se něco pokazí, nejde jako jindy a stojí to za houby. Při vaření a pečení pro nejrůznější příležitosti se mi to stává nějak často!
Dnes jsem potřebovala upéct madlenky v čokoládě, a to ve větším množství – tři formy po dvaceti kouscích. Pečlivě jsem si vynásobila suroviny, tady se snadno něco splete – použila jsem celé máslo, 320 g cukru krupice, 7 vajec, 380 g mouky, 4 lžičky prdopeče, půl lžičky soli, aroma. Chtěla jsem těsto zamíchat výjimečně ručně, neb se musí rozpustit máslo s cukrem a pak přidávat ostatní, ale nakonec jsem máslo s cukrem nalila do robota a vejce a mouku vmíchala už v něm. No jo, ale formu mám samozřejmě jednu, tak to musím péci postupně, to bude trvat, a taky musím hlídat, abych něco nespálila. I vymyslela jsem, že k madlenkám na druhý rošt přidám kuře se zeleninou, které by se mohlo zatím tak akorát upéci.
To všechno vyšlo, občas to ovšem byly nervy, abych nic nespálila. Bylo třeba vždy nechat formu schladnout, madlenky vyndat, znovu naplnit a péci, vždy nastavovat troubu tu na 200, tu na 150 stupňů.
Další krok, čokoládová poleva, byl teprv oříškem. Na jednu formu jsem potřebovala tak 1 a 1/3 čoklády, nic jsem k ní nepřidávala. Rozpouštím v mikrovlnce. Zní to jednoduše – polevou se vymaže forma, ve které se madlenky pekly, ty se do ní zasadí a dají do chladu. Pak zas pauza nejméně půlhodinová, aby šly vyklopit. Taky se vám na videu zdá, že jsou madlenky vypouklé? Ale ne, fakt to byly důlky.
A tady se mi právě úplně nedařilo, světlá čokoláda špatně kryla, vypadalo to nepěkně. Nějaké drobnější defekty jsem měla i na ostatních kouscích, ale moc to nechápu. Pár bylo vzorných, to jo, ale ty ohavy holt budu muset vyřadit. Forma se musí vždy vytřít, aby v ní nebyly kousky. Tak jsem vše naskládala do krabice a uložila do lednice,, snad to bude ok. Zítra ještě peču brynzové pagáčky, doufám, že mi to půjde lépe od ruky.
Máte-li rádi různé kuchyňské příhody a patálie s recepty, zkuste nejen další články, ale i mou knížku Zrnka všehochuti, zrovna na letní relaxy se hodí i to cestování.
Nejnovější komentáře