Tento tvarohový drobekový koláč se kdysi v letech mé puberty do naší rodiny dostal prostřednictvím matčiny kamarádky. Ne, ta se nejmenovala Jeronýma, ale měla recept od jedné farské kuchařky toho jména. Pekli jsme ho pak hodně často, třeba v remosce na chalupě. Kupodivu jsem recept nikam na blog ještě nedávala, ač je už v mojí první knížce. Jeronýma se připravuje ve dvou miskách, ideální tedy je, když se přípravy účastní dvě osoby. Jedna se ujme těsta, druhá umíchá náplň a je to hned!
Na drobenové těsto stačí 1/8 povoleného másla (event. jiného tuku) a ¼ kg polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva (lze vynechat), špetka soli. Někdo přidává i lžíci cukkru, ale v originále není. Nejlépe se těsto nadrobí vidličkou i prsty nebo v robotu. Pak se zapracuje 1 vejce
Na náplň je potřeba 500 g tvarohu (na pečení), toho v kelímku je lepší dát více. Osladíme asi 100 g cukru krupice, přidáme 1 vejce a 1 sáček vanilkového pudinku. Smícháme na tekutou s asi 1/4 l mléka. Dochutíme vanilkou, rumem, rozinkami. Náplň by měla být sladší.
Do kulaté formy 22-24 cm s papírem (nebo vymazané, vysypané) nasypeme 2/3 těsta, trochu zmáčkneme, nalijeme náplň, navrch posypeme zbylou drobenkou. Vzala jsem obdélníkovou formu 20×30 cm, ale hodila by se o něco menší. Pečeme cca na 170 ˚C kolem ¾ hodiny.
Pod tvaroh můžeme dát pro změnu i nějaké ovoce (švestky, jablka, rebarboru, meruňky, povidla), pro lepší barvu lze drobenku navrch lehce posypat cukrem. Necháme vychladnout ve formě. Po proležení lze krájet lépe.
Nejnovější komentáře