Ani jsem nestihla zveřejnit naše velikonoční menu, on totiž do toho přišel několikadenní pobyt s vnučkami na Kokořínsku, následovaný hnusnou bronchitidou vč. atb, tak jsem velikonoční pokrmy letos dost ošidila a nezvládla jsem je připravit ani na následující Provodní neděli… Ani nešlo se sejít s rodinou, čili nemělo význam pokoušet se o nějakou zajímavější pečínku. Nicméně jíst jsme něco museli, tak holkám jsem vzala řízečky, dýňovou omáčku, tvarohové muffinky a koláčky. Pak jsem upekla aspoň nádivku a kuřecí roládu (rcp včetně vykostění kuřete), další mazance, uvařila trochu kysela, na přání byla bílá klobása se salátem a vajíčková pomazánka. Jinak různé zbytky a rychlovky, třeba pár bramborových placek.
Poslední týden jsem muži chtěla uvařit retro rizoto, ale zapomněla jsem, že jsem hrášek s mrkví už dala do toho salátu předtím, tak jsem zkombinovala jiné plechovky a byl z toho fazolový guláš, prý moc dobrý. Vařila jsem slepici na polívku a zbylo maso i na omáčku na paprice. Do školky na spaní a do školy na noc s Andersenem taky musely být muffinky s čokoládou, jedny ještě byly pro muže do práce k narozeninám. A navíc ještě jedna školka, s receptem. Prý něco slaného, tak jsem narychlo uplácala jednoduché listové těsto a omotaly jsme pár párečků, ani jsem je nevyfotila.
Ze zbytku ještě taštičky s nutelou, výborné a snadné: tohle těsto se sice překládá, ale nečeká se mezi tím. Místo druhého těsta se dává jen tuk. Péct se může taky hned nebo dát odležet i na pár dní: 250 g hladké mouky a 50 g tuku se smíchá na drobenku (ručně nebo robotem), přidá se trochu soli a asi půl hrnku vody, postupně, a vypracuje se krátce poddajné těsto. To se rozválí na tlustší obdélník a na třikrát se pomaže tukem (tj. 3 x 25 g tuku, povoleného) a přeloží jako listové těsto a opět rozválí. Ničím jsem nepotírala a pekla dozlatova na 220 °C. Určitě se dá dobře kombinovat máslo, sádlo i margarin, z těsta jdou různé tvary i štrúdlík. Docela pěkně mi listovalo a bylo dobré i druhý den.
Další mazance na snídaně nechyběly, chleba se peče dle potřeby, no a pak už opět vaření pro holky, lžicový švestkový koláč a krůtí ferneťačka s knedlíkem z mrazáku. Závěr týdne zabraly přípravy na narozeninovou oslavu té prostřední, ale nebude to u nás, čili jsem jen donesla dort, slaný pórkový koláč a nějaké sušenky. Ale to vydá na další článek.
Nejnovější komentáře