Tenhle recept má tolik variant, od slovenských po maďarské, poměry surovin se podobají, proto bylo těžké si vybrat ten nejvhodnější. I když autoři receptů tvrdí, že ten jejich je naprosto nejlepší na světě a podobně, musí se to vyzkoušet. Nakonec jsem se rozhodla pro následující recept a udělala jsem dobře! Jen škvarků jsem dala méně a ještě trochu zjednodušila postup.
Do mísy robota jsem dala 500 g hladké mouky, udělala důlek, nadrobila celé droždí 42 g, k němu lžičku cukru a trochu z 250 ml vlažného mléka, zamíchala v důlku a nechala chvíli vzejít. Na mouku jsem nasypala trochu soli, přidala 1 vejce a zbylé mléko a zadělala těsto, spíš tužší, a dala kynout cca na hodinku. Jelikož jsem mezitím měla na práci něco jiného, nechala jsem ho déle, nafouklo se pořádně a pak zas vyfouklo, nevadilo to ničemu. 350 g škvarků jsem nejdřív trochu nahřála na pánvi a pak rozdrtila ne úplně na kaši sekáčkem v mixéru, šlo by to i tyčákem nebo ručně nožem. Zapracovat asi čtvrtinu škvarků do těsta nebylo tak snadné, ale nemusí to zas být moc precizní. Uválela jsem z něj silnější placku, dvě třetiny pokryla škvarky, posolila, a začala překládat: volnou třetinu ke středu a z druhé strany zbylou třetinu navrch, pak vše ještě na třetiny jako listové těsto. Rozválet a složit znova, ještě 2x. Těsto už bylo hodně mastné, takže to nešlo moc dobře, složila jsem třeba i jen na poloviny. Nakonec se vyválí placka 1, 5-2 cm silná. Nožem se na ni udělají zářezy. Potřela jsem těsto vajíčkem, posypala kmínem a ještě trochu posolila. Klasicky se pagáčky dělají kulaté, ale zbydou ty odkrojky, nejde vše splácat dohromady kvůli tomu vrstvení a hornímu posypu. Objevují se ale i jiné tvary, zvolila jsem jednoduché čtverečky, tedy přibližně – těsto moc dobře nedrží, i pečením se deformuje, jak se nafukuje. Vyskakuje nahoru, mezery na plechu stačí malé. Vyšlo mi na necelé dva plechy. Pekla jsem najednou na horkovzduch na 200 °C asi dvacet minut, prostě dozlatova. Jedlé jsou i druhý den, ovšem začerstva neodolatelné, tak vymyslete předem strategii, jak je před dalšími členy rodiny ubránit 🙂
Pečou se hodně i o masopustu a svatbách, kdy díky škvarkům dokážou účinně omezovat následky přemíry alkoholu… Pagáčky se sýrem nebo bramborami najdete zde.
Nejnovější komentáře