Toto dříve levné maso se dnes prodává často v úpravě narychlo (flank steak), bývá to menší pěkný kousek kolem půl kila či méně, silný kolem dvou centimetrů. Maso je odleželé (stařené, vyzrálé i jiných podobných názvů), proto se na rychlou úpravu hodí. Ostatně cena tomu odpovídá. I z něj jsem dělala roládky, bylo to skvělé, jen pracnější na přípravu. Maso se musí rozříznout na plát. Krájí se ze strany, po vláknech, aby se pak dal zarolovaný kus porcovat kolmo přes vlákna. Plát se osolí, opepří a okoření – může se dát nějaká marináda, já použila hrubozrnnou hořčici. Na ni jsem položila jednu vrstvu slaniny, jednu vrstvu šunky a jednu vrstvu tvrdého sýra.
Vše jsem zarolovala a svázala asi 1, 5 cm od sebe, každé budoucí kolečko zvlášť. Celé jsem ještě zajistila špejlemi, 1-2 do každé porce. Nakrájela jsem až před grilováním. Opekli jsme krátce po obou stranách a ještě nechali chvíli dojít. Mně se to zdálo fantasticky dobré, šťavnaté a navíc efektní. Inspirace odtud.
Ale z běžného výsekového masa to zůstane tuhé. Pupek byl za výhodnou cenu, ovšem s větším podílem loje a divně tvarovaných částí, nicméně ten rovný kus jsem z něj dostala. Trochu jsem ho rozřízla, naplnila podobně jako výše a zamotala. Uložila jsem ho do mrazáku, že bude připravený na nějaké pomalejší pečení, až se ochladí. Zbylé části jsem pak nechala do guláše.
Roládu jsem pekla podlitou pivem spíše pomaleji, ale ten sýr přece jen vytekl. Tak na pečení ho dávat nedoporučuju. Chuť byla dobrá, maso změklo asi za dvě hodinky, zůstalo šťavnaté, ale hodně se smrsklo… Roláda tudíž nedržela moc pohromadě. Příště dám nějakou jinou náplň s podílem strouhanky, aby lépe držela tvar. Maso z pupku však doporučuju, je výborné v každé úpravě.
Nejnovější komentáře