Chuť švestkového koláče aspoň v sezóně si však nemůžu nechat ujít. Dělám ho na různé způsoby, ale drobenka chybět nesmí. Těsto křehké nebo „cukrářské“ s droždím, kynuté méně často, ty dělám spíš malé, ale těsto je to stejné – olejové, jogurtové, i moje dobré.
Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet něco jiného, mám totiž novou koláčovou formu. Před časem mě zaujal koláč z makového těsta se švestkami , vypadalo to barevně velmi zajímavě. Po shlédnutí receptu jsem zjistila, že vlastně jde o starý známý makovec (makovník), na který se jen poskládají švestky. Recept snadný a efektní.
Celkem se to podařilo a i strávníkům chutnal, tak doporučuji. Nejdřív jsem připravila přiměřeně švestek, asi 400 g. Stačí omýt a napůlit. Na formu 28 cm jsem vzala 1 hrnek mletého máku, 1,5 hrnku hladké mouky, asi 3/4 hrnku cukru – švestky jsem měla dost kyselé, jinak by stačila půlka. K tomu 2 vejce, 1 hrnek mléka a 2 lžičky prdopeče. Trochu rumu, vanilky a skořice neuškodí. Vše jsem jednoduše smíchala a nalila do formy, kterou jsem vymazala máslem. Švestek může být i víc, mohou se i překrývat. Dávám řeznou stranou navrch, aby nerozmočily těsto. Jen pro efekt jsem jich pár otočila. Švestky jsem ještě pocukrovala a okořenila skořicí. Koláč se pekl dosti dlouho, hodně vyběhl. Je to ale i tím, že nová trouba ještě úplně neposlouchá. Mělo by stačit tak 3/4 hodiny na 180 °C, zapíchnutý nůž musí zůstat čistý. Vypadalo to však zajímavě. Koláč se vůbec nepřichytil, upekl se ve formě výborně. Jsem ráda, že ji mám, už pro ni chystám další recepty… Trochu švestek mi zbylo, tak jsem udělala drobenku a dala je péci v malých formách jako crumble. Švestky jsem nejdřív trochu podusila a osladila.
Ke koláči s kafem se hodí i nějaká ta knížka – už jste četli Zrnka všehochuti, kde vyprávím o tom, jak jsme vařili a cestovali v devadesátkách a na začátku nového tisíciletí? Text doprovází na 80 receptů z ciziny i domova. Výhodně objednáte zde, jestli ji ještě nemáte… Pražáci mohou i něco ochutnat na představení knihy v knihovně na Opatově 11. října od 17 hod.
Nejnovější komentáře