Hledáte slavnostnější pokrm pro více lidí, jehož příprava vám umožní se věnovat i něčemu dalšímu? Vyzkoušela jsem pro takovou příležitost pečeného marinovaného lososa z trouby: připraví se předem, peče se sám a dá se servírovat rovnou v zapékací formě.
Marinování lososa jsem natrénovala předem, našla trik na stažení kůže (péci kůží nahoru a po 5 minutách sloupnout) a vybrala marinádu se zázvorem a sójovkou. Musím říct, že mě to nadchlo a klasicky opečený losos, jak jsem ho připravovala doteď, už nemá moc šancí zaujmout… hodil se mi i způsob přípravy, který mi uvolnil ruce na jiné činnosti.
Zkušební dvě porce jsem namarinovala večer předem. Stačí sice i 1-2 hodinky, ale já potřebovala zjistit, zda to takhle bude fungovat, abych pak naostro ušetřila ten čas.
Měla jsem 300 g syrové ryby, což vyjde na dvě porce. Na marinádu jsem smíchala 3 lžíce oleje, 3 lžíce dobré sójovky (Kikkoman), 2 lžíce javorového sirupu, 1 velký nasekaný stroužek česneku, stejně syrového zázvoru a trochu nahrubo mletého pepře. Solit netřeba, stačí ta sójovka. Dá se použít i med místo javorového sirupu. Stačí smíchat. Do marinád se dává ledacos, nevěřila jsem moc tomu česneku, ale byl výborný. Taky se mi líbila kombinace hořčice, medu a pomeranče, zatím jsem ji nevyzkoušela. Pečení bylo celkem rychlé. Na menší množství ale stačí porce opéci na pánvi, rozpalovat troubu je zbytečné.
Ryby jsem pak měla dva celé filety, marinovala jsem je rovnou v kameninovém pekáči večer (2 vrstvy to byly a asi pětinásobek surovin na marinádu) a potom ji jen rozdělila do dvou forem, šoupla na krátkou dobu do trouby rozpálené na 220 °C, stáhla kůži a dopekla. Mohla jsem ji tam udržet v teple až do podávání (které se z objektivních příčin o půl hodiny pozdrželo). Na chuť a vzhled pokrmu to nemělo vliv. Přílohou byly šťouchané brambory s cibulkou. Jen jsem tehdy nestihla fotit.
Studený marinovaný losos gravlax je popsán v tomto článku, hodí se dobře jako předkrm nebo na jednohubky.
Nejnovější komentáře