Koláčková obsese hledání ideálních koláčků pokračuje, ale po dovolené a ve vedru to už není tak intenzivní. Porovnávám všelijaké recepty a je to hodně podobné. Lákaly mě i druhy máčené v másle s rumem, ale u těch s drobenkou mi to nějak nepasuje, a taky kvůli dětem jsem to vypustila.
Tyhle moje tzv. dobré koláčky chutnají výborně i několik dnů dík vyššímu podílu tuků a žloutků a rovněž se dají skvěle zmrazit. Kynuté těsto zadělávám v robotu: rozpustím 150 g tuků (převážně máslo, část sádla a 2 lžíce oleje) v 200 ml mléka. Umíchám nejdřív 2 žloutky s 100 g cukru, dvěma špetkami soli, trošičkou muškátového oříšku a nadrobím půl droždí, střídavě přidávám mléko s tukem a 450 g hladké mouky, může být namíchaná i se špaldou. Nechám vypracované měkčí těsto vykynout. Utvořím koláčky požadované velikosti, jsou jich 2 plechy, ještě hodně nabydou. Přetřu celé bílkem a naplním dle libosti. Na malé drobenku ani nedávám. Peče se jako obvykle na 180 °C asi čtvrt hodiny.
Koláčky z bramborového těsta, tzv. hanácké, zatím nadchly nejvíce. Přitom je to dosti úsporný recept! Trochu jsem si ho upravila, ale těsto odpovídá originálu. Vzala jsem 300 g hladké (nebo polohrubé) mouky, 150 g vařených nastrouhaných brambor, 2 žloutky, 125 ml oleje, 250 ml mléka, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, sůl a zpracovala těsto. Může se udělat kvásek zvlášť, ale lze to i takto najednou. Množství mléka se řídí podle brambor, jsou-li mokřejší, dejte ho raději méně. Těsto kyne asi půl hodiny. Koláčky jsem dělala uzavřené ze čtverců, plnila povidly a rovnou máčela v rozšlehaném bílku s lžící vody a v drobence, stačí 60 g másla, 60 g cukru, 120 g mouky. Množství opět na dva plechy, peče se stejně. A nevypadají špatně, budu si je muset brzy zopakovat. Pro tuto chvíli po zkoušení dalších receptů neprahnu.
Doplněno: Nyní (2024) často peču koláčky ze slánku, vypadají jako ty tady.
K takovým dobrým koláčkům se kromě kafe hodí i počtení: zavzpomínejte si se mnou na devadesátky a první roky po miléniu – není to tak dávno, ale napadlo vás, kolik se toho od té doby změnilo? A jak to bylo s cestováním a vařením v době před masivním nástupem internetu? To vše líčí Zrnka všehochuti, k objednání zde.
Nejnovější komentáře