Stále hledám ten nejjedinečnější recept na skvělé koláčky, hodící se na svačiny pro vnučky. Koláčky by měly pár dnů vydržet, moc se nedrobit a nepatlat, a chutnat s různými náplněmi. Měly by i dobře vypadat, ovšem i snadno se tvořit. Chtěla bych konečně najít ten pravý recept, takový, co se bude jednou dědit…prostě ty nezapomenutelné koláčky od babičky! Peču různé, nejsou špatné, ale zdá se mi, že to pořád není ono. Porovnávám všelijaké recepty a zkouším nové. Vždyť koláčky se pečou jen krátce, tak se to i v teplých dnech hodí spíš než nějaká bábovka, co potřebuje skoro hodinu.
Tento týden mě zaujaly koláčky kutnohorské, kterých se má udělat z pouhého čtvrt kila mouky rovných šedesát! No, kroutila jsem nad tím hlavou tak dlouho, až jsem se do nich pustila. Během přípravy mi došlo, že těsto je vlastně křehké s droždím a tučnější. Koláčky mají být křehoučké, tak to by sedělo. Na těsto se zpracuje 1/4 kg hladké mouky s rozměklým tukem (125 g másla a 50 g sádla), přidá se půlka droždí vzešlého ve 4 lžících mléka a lžíci cukru, půl lžičky soli, a to je vše. Žádná další tekutina, žádné vejce. Těsto se dá odležet do lednice asi na půl hodiny, myslím, že tam může pobýt třeba i dva dny.
K naplnění jsem vzala jeden vykapaný tvaroh, oslazený, zahuštěný lžící škrobu (nebo pudinkovým práškem, kdo má rád), což mi vyšlo tak na 3/4 koláčků, doplnila jsem džemem. Na drobenku je v původním předpisu použito nesmyslné množství surovin, určitě stačí ze 100 g hrubé mouky, 100 g cukru a 50 g másla.
Těsto jsem si zvážila, abych trefila ty velikosti: na jeden kus přišlo asi 8 g, čili opravdu malá kulička. Dělala jsem trochu větší, 9-10 g, nevážila jsem každou, ale ukoulela jsem jich 50, což jsou dva plechy, a ty můžu upéci najednou. Koláčky jsem rozplácla velkým panákem máčeným v mouce, šlo to dobře. Pečením se už moc nezvětšily, měly kolem 4 cm. Potírám jen bílkem, většinou mám nějaký v zásobě. Potírat před naplněním je dobrá vychytávka. Drobenky jsem dala co nejvíc. Pekla jsem dozlatova na klasických 180 °C.
Koláčky chutnají výborně, čerstvé jsou úžasné, ale na svačinky se moc nehodí, spíš taková sladkost na chuť, ke kávě.
Hodně receptů velebí použití oleje do těsta, žádné máslo ani sádlo. K tomu nemám důvěru a zatím jsem olej nevyzkoušela. Takže do toho. Dalším zajímavým prvkem, který jsem pořád odkládala, je namáčení uzavřených koláčků do vejce a drobenky. Dělají se tak hlavně různé svatební či pouťové variace. Uzavřené koláčky by se mi zdály šikovné k přesunům a konzumaci do ruky. I našel si mě další recept na olejové hodové koláčky:
Nejnovější komentáře