Musaka má mnoho podob a narazíte na ni ve více zemích. Mně chutnala ta na řeckých ostrovech, s vysokou vrstvou zapečeného sýra s vajíčky a jogurtem a bez brambor.
Je na ni potřeba hodně lilků, které se předem upečou, nejlépe se to zařídí v troubě. Stačí je nakrájet na kolečka, rozložit na plech s papírem na pečení, trochu posolit a potřít olejem, což se nejsnáze udělá silikonovou mašlovačkou. A pokud můžete péci aspoň dva plechy najednou, bude to celkem brzy. Jeden lilek vyjde zhruba na jeden plech.
Vzala jsem:
3 lilky, 480 g mletého masa, 2 lžíce oleje, 1 cibuli a 3 stroužky česneku, 3 mrkve, necelou 1 dl vína, pepř, sůl, pálivou papriku, skořici, tymián, 1 plechovku sekaných rajčat (400 g), dobromysl, tymián (petržel). Na vrchní vrstvu 400 g smetanového jogurtu, 2 vejce, 50 g parmazánu, 1 lžíci škrobu, což vystačilo na dobrých pět porcí.
Začala jsem přípravou ragú, které se musí dusit aspoň půl hodinky. Cibuli s česnekem jsem rychle pokrájela a začala restovat, nastrouhala k tomu tři mrkve a po chvilce přidala maso. Směs hovězího s vepřovým ve výsledku vyhovovala, v originále se dává nejčastěji skopové nebo hovězí. Pak jsem vše podlila zbytkem vína, sice červeným, ale i to je možné, bílé holt nebylo. Osolila jsem (dost), opepřila, přidala trochu pálivé papriky a skořice, byliny, plechovku sekaných rajčat a půl plechovky vody. Dusila jsem, až byla mrkev celkem měkká.
Mezitím jsem nakrájela lilky a upekla v troubě. Ještě jsem připravila vrchní vrstvu, doporučuji jogurtu i více.
Do zapékací mísy vytřené olejem jsem dala slabou vrstvičku ragú, to je trik, aby se musaka nepřipekla. Na to vrstvu lilků, vrstvu ragú a ještě jednou totéž. Navrch jsem nalila jogurtovou směs a dala zapéci, chce to aspoň 50 minut, až je povrch zlatavý.
Ohříváním se musaka ještě zlepší. Je to i důvod, proč jsem do ní nedávala brambory, ty mi takhle nasáklé omáčkou ohřívané nechutnají. Dala jsem je jako přílohu zvlášť. Když nasáknou lilky, to je jiná. Výsledkem je skvělá chuť, u strávníků uspěla.Může se podávat na stůl v zapékací míse.
Komu se zdá musaka příliš pracná, ať zkusí zapečené lilky po řecku, u kterých najdete i recept s bešamelem místo jogurtové směsi.
Nejnovější komentáře