Recept vychází z dia ořechového chlebíčku. Já ho naopak lehce upravila pro konzumenty bez omezení, abych pak přidala hned tři dietní verze 🙂
Hrnek ořechů umeleme, přidáme k nim 3 žloutky, 1 lžíci hladké mouky a smícháme. Na dochucení lze použít nejen vanilku nebo skořici, ale také pro změnu pomerančovou kůru, tedy jemně nastrouhanou oranžovou část. V tomto množství „přežijete“ i nebio kůru. Ze 3 bílků ušleháme pevný sníh s 3 lžícemi cukru. Vmícháme ho jemně do ořechové směsi a těsto stejnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Pečeme zvolna asi 10 minut, až okraje zrůžoví, důležité je nepřepéci, ale ani nedopečené těsto nám nepůjde dobře zavinout. Necháme ho schladnout a je-li na papíře, rovnou zarolujeme, aby úplně vychladlo. Já pekla na podložce, tak jsem musela plát dvakrát převrátit, aby nebyl naruby. Položila jsem na něj příslušný kus papíru a druhý plech. Chytla jsem plechy ze stran a otočila, je to snazší, než to vypadá. Ze silikonové podložky šlo těsto krásně sloupnout. Pak jsem ho potřebovala ještě jednou otočit a zamotat.
Na krém je potřeba aspoň 1 mascarpone a 1 smetana ke šlehání pokojové teploty, oboje se ušlehá najednou a podle chuti dosladí. Jestli budete chtít z krému vytvořit i nějaké ozdoby, je ho potřeba více. Možná by se hodilo přidat i tvaroh (radši vykapaný), ale jeho nakyslost mi k ořechům úplně nesedí. Může se opět dochutit pomerančovou kůrou nebo pomerančovým likérem. Nebyl by špatný ani kávový nebo čokoládový krém.
Roládu opatrně rozvineme a potřeme krémem, zatočíme a umístíme spojem dolů, případné praskliny zamázneme krémem navrch. Dáme vychladit, pak ozdobíme mletými ořechy, kůrou, krémovými ozdobami atd. Já použila nastrouhanou a kandovanou pomerančovou kůru. Roládu doporučuji nechat odležet. Vydržela v lednici lehce zakrytá beze změn celé čtyři dny, pak již nebylo na čem to posoudit.
Recept se dá snadno upravit hned pro několik diet: v nízkosacharidové (LC) nahradíme cukr xylitolem nebo jiným sladidlem v těstě i v krému, v bezlepkové verzi (GF) mouku vynecháme nebo dáme škrob. Těsto je bez laktózy, jen na krém už je třeba použít příslušné bezlaktózové suroviny.
Nejnovější komentáře