Nejspíš jste to taky už zažili: nějaký úžasný a jednoduchý nápad, tip, vychytávka, kterou jste nadšeně hned zkusili: může to dopadnout skvěle nebo taky ne. V tomto článku nabízím pár těch kladných případů, které můžu jen doporučit.
Majonéza tyčákem
Tohle je asi ta nejlepší vychytávka ze všech, co jsem zkusila. Nejlepší je majonéza z celých vajec, stačí 200 ml oleje na 1 vejce, sůl, lžíce octa, lžička hořčice, špetka pepře. V úzké nádobě ponořím tyčák až na dno, zapnu na nejvyšší rychlost a pomalu táhnu nahoru. Za pár vteřin je hotovo. Majonéza vydrží klidně i dva týdny v lednici, ale je snadné si kdykoli udělat čerstvou. Bude i o hodně levnější.
A porovnejte také složení kupovaných „majonéz“, spíše jen emulzí se zahušťovadly, stabilizátory a ochucovadly. Současná norma dokonce povoluje na 1 kg majonézy jen JEDEN ŽLOUTEK A 10% OLEJE! To stará socialistická majonéza byla proti tomu s osmi žloutky a 75% oleje luxus.
Domácí čerstvý sýr (lučina)
Do sýrařství se nepouštím, ale čerstvý sýr se dá vyrobit doma dosti snadno a bez námahy. Základem je vhodný kus látky na překapávání. Hodí se třeba stará vetchá utěrka, mul. Můžete si zvolit variantu chutnější, tedy tučnější, nebo light, méně tučnou. Na tučnější stačí jogurt (neměl by být moc kyselý) a zakysanka 1:1, šlehačku nedávám. Zlatá střední cesta pro mě je 1 velký jogurt a 1 malá zakysanka. Suroviny smíchám s trochou soli, cedník s látkou položím na hrnec a dám kapat přes noc do ledničky. Použitá látka se musí dobře vymáchat v horké vodě a suchá schovat na příště. Při dobré péči vydrží měsíce. Sýr ochucuju až vykapaný.
Ovocný krém z napodobené šlehačky
Tento původem válečný recept zní velmi neuvěřitelně. Doma se o tom vždy vyprávělo, většinou se nedařil – ale s elektrickým šlehačem vytvoříte skutečnou dobrotu, o které nikdo neuvěří, z čeho je.
300 ml vody uvedeme do varu se 4 lžícemi cukru a šťávou z jednoho citrónu neb náhražky, vyzkoušíme dle chuti. Zvlášť smícháme trochu studené vody s 2 lžícemi krupice a vlijeme do vařící vody. Mícháme deset minut, pak odstavíme Půl hodiny šleháme, až se vše změní v hustou bílou pěnu. Ochutíme 2-3 lžícemi marmelády.
„Štrúdl“ z vloček
Na těsto se vezmou dva hrnky ovesných vloček, přidá se půl hrnku vody a dva bílé jogurty (celkem 400 g), 2 lžíce medu. 2-4 jablka dle velikosti se pokrájí na kousky, osladí a ochutí skořicí. Pak už se na plechu (s papírem na pečení) vytvarují dva pruhy – spodní části štrúdlů. Na ně se rozloží jablka a zakryjí se zbytkem vločkového těsta. Já vše trochu pocukrovala pro lepší barvu. Pekla jsem na 200 ° stupňů v troubě předem předehřáté. Za necelou půlhodinku je upečeno a skutečně to vypadá jako štrúdl. Bez lepku, bez tuku.
Čokoládový dort ze 2 ingrediencí
Prostě jen čokoláda a vejce: něco jako brownies? 165 g hořké čokolády se rozpustí v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a postupně se do ní vmíchají tři žloutky. Z bílků se ušlehá sníh a opět postupně smíchá. Nedělá se to úplně dobře, čokoláda nesmí být příliš teplá ani studená a mícháme opatrně, aby sníh nespadl. Ale čokožmolky nakonec nijak nevadí… Hmotu vlijeme do menší dortové formy s papírem na pečení a při 170 ° pečeme asi půl hodiny. Korpus vyskočí, pak zase spadne, skutečně je brownies velmi podobný. Je méně tučný, a že v něm chybí jakákoli mouka, vůbec nevadí. Bez lepku a s minimem sacharidů (hořká čokoláda nevadí). Šlehačka by se k němu moc hodila.
Ještě by se daly vybrat další tipy, ale to už nechám na jindy, odkazy pak doplním. Máte i vy nějakou takovou skvělou vychytávku?
Nejnovější komentáře