Ovocné knedlíky by podle mě měly být domácí, existuje jich spousta druhů. Jsou s nimi spojené i různé rodinné historky. Třeba můj otec je vyžadoval skoro ze všeho, a takové třešně nebo špendlíky se moc špatně balily! Tedy ne po jednom kuse, dávaly se zhruba tři, ale to se zas všelijak trhalo, darmo mluvit. Matka u toho docela brblala, ale přesto mu je vařila celý život. On byl na takové věci nešikovný, dovedl hrát na piáno nebo bušit do psacího stroje, ale i otvírák na konzervy bral do ruky obráceně.
V dětství jsme dělávali odpalované těsto z krupice, pak se obecně přešlo na směs Knemix v prášku, která se dala vařit i v provizoriích o dovolené. Kynuťáky se u nás nevařily. Postupně jsem se dopracovala k systému tvarohové těsto s meruňkami a bramborové se švestkami. Ta těsta mají každé nějakou tu nevýhodu – bramborové je až moc syté, říkáme mu nacpávací, tvarohové se buď patlá, nebo je s větším množstvím mouky zas moc tuhé, přímo gumové.
Pak jsem dostala od kamarádky tip na těsto tvarohovo-bramborové, což konečně bylo dle mého gusta. Chuťově i strukturou mi vyhovuje tak, že posledních skoro patnáct let už jiné nedělám. Vařím jen meruňkové a švestkové. Vařené jahody mi nechutnají, pro mě plži. Zkoušela jsem i s jablky, ale to tak v nouzi. Ta jablka se strouhají přímo do těsta, kdyby to někoho zajímalo (4 jablka – 400 g, 250 g měkkého tvarohu, 60 g másla, 2 vejce, cca 200-250 g hrubé mouky, 1/2 lžičky skořice, 1/2 prdopeče, špetka soli).
Na 3-4 porce (16 ks) jsem použila 0, 5 kg meruněk. Vzala jsem 250 g nastrouhaných (vařených) brambor, 250g tvarohu, 250g hrubé mouky, špetku soli a 1 vejce. Těsto jsem propracovala v robotu, je to rychlé, ale ručně to též jde snadno. Nemělo by moc lepit a chytat na mísu, ale s moukou se to nesmí přehnat.
Jak jsem se v minulosti přesvědčila, kdekdo se nerad pouští do balení knedlíků. Trochu praxe to chce, ale zvládnou to i děti! Postupy na to jsou různé – v zásadě je třeba kousek těsta rozplácnout tak, aby se nepřilepilo na ruce ani na pracovní desku:)
Někdo dělá kuličky, někdo nejdřív krájí plátky z válečků, lze i uždibovat kousky z celého množství. Ruce si pomoučím nebo namočím, dlaně je dobré napnout a koulet…knedlík z oválku se dobře zacelí. Přebytečné těsto si nahrnu ke špičce a odtrhnu, ještě trochu poválím a je to. Množství těsta je velmi individuální, u nás se dělalo vždy co nejtenčí. S pevnou meruňkou nebo švestkou (nevypeckovanou) je to hračka, může se docela přitlačit.
Vařím v osolené vodě asi šest minut, mezitím je trochu podeberu ode dna jednou až dvakrát, aby plavaly. Když se vššechny knedle tlačí nahoru, vyberu je do cedníku a propíchám vidličkou.
Nerozvářejí se ani nejsou tuhé, ovoce se provaří tak akorát.
Podávám s tvarohem a zakysanou smetanou anebo taky obalené v smažené houstičce. Můžou se i zmrazit.
Kdyby zbylo těsto, uvařte prázdné šišky, hodí se jako příloha k omáčkám nebo s máslovou houstičkou naslano i nasladko, ba i s mákem.
Nejnovější komentáře