Nakrouhaná jablka jsou spojena jen malým množstvím těsta. Takový koláč chutná docela jinak než jablková bábovka, do které se jablka strouhají na nudličky. Těsto může být skoro jako palačinkové, ale vyzkoušela jsem jich víc a lepší je piškotové, to je ten první recept s máslem.
Koláč je původu francouzského, asi. Hlásí se k němu i Italové, Maďaři a Slováci. Přesněji se to asi už nedozvíme, ale to se u receptů stává běžně.
Nejdřív jsem si dala rozpustit 120 g másla, aby zchladlo. Pět jablek jsem tentokrát oloupala a nakrouhala na tenké plátky, překrojila na čtvrtiny. Nějaké tvarové nepřesnosti vůbec nevadí, v těstě to stejně není poznat. Plátky by měly být tak 1-2 milimetry silné. Trochu jsem jablka pokapala citronovou šťávou. V robotu jsem ušlehala 3 vejce a 150 g cukru do pěny. Přidala jsem 3 lžíce rumu a 1/2 lžičky vanilky. Ve dvou částech jsem zašlehala máslo a 120 g hladké mouky s necelou lžičkou prdopeče. Těsto jsem nalila do mísy na jablka a lehce promíchala špachtlí. Do formy velikosti běžné dortovky, vymazané a vysypané, jsem ho narovnala a uhladila. Pečení chvíli trvá, skoro hodinu na 180 °, až bude navrch hezky zlatavé a uvnitř suché. Pozor, aby se dobře upeklo i zespoda, zvlášť pokud používáte keramickou formu.
Jednodušší verze z jogurtového těsta: asi šest jablek (3/4 kg) jsem nakrouhala na mandolíně na slabé plátky a nasypala a narovnala do vymazané formy. Z jednoho jablka jsem si odložila kolečka na ozdobu. Na těsto jsem smíchala 2 vajíčka, asi 100 g cukru (záleží na sladkosti jablek, tj. 70-150 g), 125 g jogurtu, 80 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva a trochu mléka, tak půl deci. Po italsku se ochutí jen vanilkou, ale klidně dejte i skořici. Jablka mohou být neoloupaná. Těsto se na ně do formy rovnou nalije, je tekutější než v první verzi. Jogurt a prdopeč zamezí tomu, aby si příliš sedlo (udělalo brus), aspoň se mi zdálo, že to bylo lepší než ještě jednodušší těsto (3 vejce, 150 g cukru, 125 g mouky), co jsem zkoušela kdysi.
Každopádně je to koláč dosti mokrý, výborně chutná vlažný. Když zbyde, nepřikrývejte ho, nedávejte do lednice, to by zvlhl až moc.
Nejnovější komentáře