Další várka tipů je tady, o obecných doporučeních si přečtěte v předchozím článku.
Na plno jídel není třeba speciálních receptů, k uvaření jedné porce jídla se hodí všechny steaky a řízky, ryby, pečené sýry, stejně jako na polévky, které také jsou šikovným jídlem pro jednu osobu, navíc zaneprázdněnou. Mohou být hodně husté, s bramborami, těstovinami, luštěninami, prostě vším, co máte rádi, a vydají za plnohodnotné jídlo. Dobrým pomocníkem je mikrovlnná trouba. Nežádoucí zdravotní účinky po požívání jídla z ní nebyly dosud zaznamenány, takže ji používám bez hysterie. Mikrovlnka se nehodí na vše, ale krom ohřívání se v ní dá i vařit, což asi využije ten, kdo nemá žádnou plotýnku, vařič ap. Hlavně vše musí být více mokré než při běžném vaření, aby se jídlo nevysušilo. Raději dělám dvě porce než jen jednu, ostatně při použití hrnečku 0,25-0,3 l mohou být až moc malé 🙂 Pak je ovšem třeba časy prodloužit.
Brambory stačí omýt, propíchat a položit na otočný talíř a dát jim podle velikosti kolem 3 minut vlnění. Víc než 1-2 porce nedoporučuji dělat najednou, budou nerovnoměrně uvařené. Ale třeba když si vzpomenete, že byste si dali k obědu pár noků nebo lokší, máte brambory k dispozici ve chvilce.
Osvědčeným receptem do hrnečku nebo misky je pečený sýr – stačí porci strouhaného tvrdého sýra (cca 70 g) smíchat v hrnku s jedním vejcem a asi 3 lžícemi strouhanky a kolem jedné minuty naplno vlnit. Podle chuti a pro změnu lze okořenit třeba paprikou, provensálským kořením, kari. Se zbylou bramborou máte oběd v tu ránu, a to třeba i v kanceláři, když si sýrovou směs přinesete v zavírací krabičce.
Koláčky nebo buchtičky (mug cakes) se dělají rovněž velice jednoduše: 4-5 lžic mouky, 1-2 lžíce cukru, 1 malé vejce, 1-2 lžíce oleje, 2-3 lžíce mléka, 1/4 lžičky prdopeče, zamíchat, přidat nějakou dochucující přísadu: lžíci kakaa (+ další 2 lžíce mléka), ořechy, rozinky, kokos, perníkové koření, nalámanou čokoládu, skořici, čtvrt šálku strouhané mrkve, jablek, cukety, dýně, banánu nebo třetinu tvarohu a lžíci jogurtu. Lze použít nějakou variantu muffinového těsta, cookies, brownies, bábovku. Jeden hrnek je hotový zase za zhruba minutu, když jich dáte vlnit najednou více, čas se násobí a hrnky je třeba během pečení pootočit. Hrnky vždy plníme do 2/3, aby těsto neuteklo. Někdy se jen nadzvihne a zase klesne, je to legrace. Kůrka se v mikrovlnce neudělá, těsto je hotové, ale zůstane bledé, proto lépe vypadají buchtičky kakaové, skořicové nebo s jinou přísadou. Je lepší nechat je chvíli vychladnout, já byla netrpělivá a zejména ta kakaová se mi jednou trochu rozdrobila. Buchtičky můžeme ozdobit nějakou polevou, krémem či šlehačkou, to jim dodá na půvabu, taky se dají použít různé tvary hrnků. Můžete je upéci ke kafi, když přijde náhlá návštěva.
Nejnovější komentáře