Velikonoce jako největší křesťanské svátky nám zanechaly také nejvíce tradičních pokrmů, které k nim patří, zvlášť když přidáme ještě i postní období. Jak vidno mezi lidmi naživo i na sítích, půst příliš netáhne v žádném směru, navíc doba koronová stačí sama o sobě.
Domácnosti snad budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí patří. Smyslem lidových zvyků je to stejné jako na Vánoce, vyčistit domácnost od zlých sil a všech nekalostí a začít roční cyklus spolu s novým hospodářským rokem, podpořit růst a plodnost dmoucím se pečivem a dalšími jarními zázraky jako jsou zelené byliny, vejce a mladé maso.
Na první Černou nebo Liščí neděli se pekly postní preclíky s mákem a solí, jinde „cůpky“ pro děti. Dávaly se tajně ven navlečené na prutech, aby je ráno děti hledaly, že jim je tam nechala liška (Křivoklátsko, Berounsko).
300 g hladké mouky, špetka soli a cukru, 1/8 l vlažného mléka, 20 g kvasnic, 40 g másla, 1 žloutek. Před pečením ponořit na 30 vteřin do vařící vody se sodou (3 lžíce sody na 1 l vody), dotvarovat, potřít cukrovou vodou a řepnými semínky nebo vejcem a mákem, solí, kmínem. Množství vyjde na jeden plech.
Na druhou Pražnou neděli
se připravovalo pražmo, z něj se vařila polévka praženka, zobala se pučálka, kterou na trzích prodávaly báby pučálnice. Dělala se i jiná sladká jídla z hrachu, třeba smažené kuličky z prolisovaného hrachu s medem, mandlemi a rozinkami, obalované v cukru. Ještě jsem to nevyzkoušela. Ale dočetla jsem se, že pražmo je předchůdcem popcornu – inu, co se divíme, protestanti to do Ameriky přinesli a vyzkoušeli z místního zrní…
Šestá Květná neděle připadá v r. 2023 na 2. dubna a je známá svěcením kočiček. Také bylo třeba obléci nové šaty. Nesmělo se péci, ale pekli se ptáčci z kynutého těsta. Ptáčky běžně tvaruji z těsta na jidáše, které je s medem, tyhle budou z obyčejného.
Pokrmy následujícího pašijového týdne zas v dalším článku.
Na článku jde dobře vidět, že toho víte o potravinách hodně. Nejen o jejich historii a přípravě. To je skvělé, že máte, co předat svým čtenářům. Zvyšuje to kvalitu obsahu, který vytváříte.
Nejvíce mě zaujala zajímavost o popcornu. „Ale dočetla jsem se, že pražmo je předchůdcem popcornu.“ Nejspíše musíte být velmi sečtělá. Pokud ano, tak je skvělé, že jste se pustila do knižního světa i psaním knihy. Jistě jste zúročila své nabité zkušenosti.
Já asi nic vařit zatím nebudu. Dnes jsem rodině pomáhál nakrájet brambory a sám jsem se sebe bál.
Díky. Zajímá mě i historie jídla, zvyky, je úžasné, když vysledujete, jak recepty cestují po celé zeměkouli… Načetla jsem toho doceůla dost, to je fakt, a nejlépe se pamatují právě takové překvapivé maličkosti.
Hezké připomínání, k zvyklostem vybízení, krásní ptáčci! Jen kdyby letos bylo pro koho, to by se to peklo. Ale Zimu už konečně vykázat z města, ze vsi, je tedy záhodno. Kde nebyla voda, tam Moranu spálili nebo zakopali pod zem. Shodili ze skály. Zkrátka – poradili si. Tak se též nějak přičiňme příchodu jara napomoci. 🙂 Protože „řečmi kaši neuvaříš“.