Běžné denní vaření „z povinnosti“ mnohým až tak zábavné nepřipadá, ale když zkusíte něco zvláštnějšího, co není tak úplně potřeba, bude z toho jiný pocit. Třeba uspokojení, že jste zvládli novou technologii, složitější recept, že jste si s něčím vyhráli a vytvořili něco pěkného a ještě i chutného. Vaření pro zábavu nepředpokládá, že musí být uvařeno pro určitý počet lidí na určitou hodinu něco, co je zasytí a nezabere moc času…to se teď nejméně na ty tři týdny ale změní, nic se nedá, tak proč si v kuchyni něco nevyzkoušet?
Je i dost času na vyhledávání a porovnávání receptů, sama nejradši hledám na Pinterestu.
Zkuste bez výčitek, že jen marníte čas, připravit housky nebo dalamánky, chleba, domácí nudle, knedlíky i knedlíčky do polévky, listové těsto, paštiky, solený karamel, lemon curd, pomerančovou marmeládu, cibuládu, makronky či Pavlovu, věnečky, roládu z vykostěné drůbeže, vaječnou tlačenku…spousta lahůdek se dá připravit z běžných surovin a ještě se i ušetří, což taky přijde vhod.
A co teprve takové zdobení dortů! Ale to není zrovna moje doména, nejen, že mi to nejde, ale se mi to moc nelíbí. Zkoušímspíš hledat různá vtipná řešení, jak to vyřešit. Sezónu dortů mám právě před sebou, ale to zas jindy.
Nicméně jsem se pustila do jiného „nesmyslu“, impulsem byla vnučka – baví ji prohlížet si se mnou food videa a samozřejmě je to hned: Uděláme to, babi? Dneska nebo zítra?
Jablečné růžičky byly navíc ve tvaru srdce, ale to jsem nedělala. Nastudovala jsem pár receptů a daly jsme se do toho. Na podklad stačilo obyčejné křehké těsto, tentokrát jsem dala i vajíčko: 250 g mouky (z toho 50 g špaldy), 80 g másla, 1 vejce, trochu vody a soli. Aby růžičky z plátků jablek držely, podložila jsme je ještě tvarohovou náplní. Pak jsem nakrouhala půlky jablek (bez ohryzku) na měsíčky, byly potřeba čtyři. Slupka se nechává i kvůli dekoraci, ale já stejně používám neloupaná všude. Jedno jablko jsem zkusila krájet nožem. Tak tenké plátky, aby se daly ohýbat, se neukrojí, chce to mandolinu. Jablka jsem v míse osladila i oskořicovala, lze dát i citronovou šťávu, a nechala trochu odležet, aby změkla. Jsou i recepty se spařenými jablky nebo oroštovanými v mikrovlnce, to snad přístě ještě vyzkouším a doplním (výsledek: Jablka v tenčích vrstvách sice po 20-30 vteřinách změkla, ale lépe rolovat se stejně nedala.)
I po odležení se mi růžičky dělaly dost špatně. Též vznikne dosti odpadu, dají se použít jen ty nejlepší a největší plátky. Koláč jsem pekla ve dvou menších formách, tak jsem jeden ošidila a růžičku dala jen doprostřed a plátky včetně těch polámaných naskládala kolem – vypadalo to taky dobře. Vnučka trochu kibicovala a ujídala jablka, motat růžičky jí ještě nešlo. Upečené koláče jsem ještě pořela trochou džemu s vodou – dává se meruňkový, já použila rakytníkový, co jsem měla načatý -jen trochu, aby jablka nebyla vysušená. Myslím, že to dopadlo docela hezky, dobrý i vzhledný jablečný koláč. Ale budu ho péci jen zřídka.
Nejnovější komentáře