Hledáte pro denní vaření nějakou novou či jinou chuť? Nabízí se jednoduchá omáčka z povidel a perníku: bude sladkokyselá, jak měli v oblibě i naši předkové už v dobách středověku a jak ji mnozí mají v oblibě pořád (třeba jako černou, svíčkovou), přitom bez smetany a s malým počtem ingrediencí, navíc žádné dlouhé vaření. Za tři čtvrtě hodiny je hotovo i s přílohou a sklizením kuchyně.
Vzala jsem porce kuřete, hodí se stehna horní i dolní a jistě to půjde i z prsíček. Ty já ale moc nepoužívám, zdají se mi moc bez chuti. Osolit, opepřit, hodit na cibulku a trochu opéci, takový běžný základ. Maso jsem podlila vodou asi do půlky a hned nadrobila pár perníčků (rumové apod., případně nějaké jiné, i tvrdé, perník na strouhání). Přimíchala jsem lžíci bujónové pasty, může se dát i kostka. Nechala jsem dusit a po takových deseti minutách přidala dvě velké lžíce povidel. Byla dost sladká, tak jsem zužitkovala ještě zbytek kyselého rybízového džemu. Hodil by se i citron včerně kůry.
Vše už šlo pěkně rozmíchat, perníčky se mezitím rozmočily. Dochutila jsem perníkovým kořením, stačí i skořice a nové koření. Ještě jsem chvíli dusila, až bylo maso měkké a šlo trochu od kosti. Podlévala jsem dle potřeby.
Mezitím jsem si připravila bramborové noky. Vařila jsem jen tři porce, tak stačilo 300 g brambor. Jenže jsem se rozhodla, co budu vařit, až na poslední chvíli, a neměla jsem brambory uvařené předem. Dala jsem je tedy do mikrovlnky tak na 4 minuty, pak rychle vychladila za oknem a nastrouhala ještě teplé – a šlo to. Mohla jsem uvařit i pár halušek, to je taky rychlovka, ale měli jsme je minule. Hodila by se i jiná příloha, spíše bramborová, třeba lokše a jakékoli knedlíky.
Nejnovější komentáře