Hledala jsem nějaký trochu jiný koláč s jablky, aby v něm nemuselo být moc cukru nebo se dal nahradit: to znamená těsto bez něj, náplň se sladidlem a taky mandle bych ráda uplatnila, aby mi nežlukly. Tart Tatin se mi dělat nechtělo, v tom musí být cukru víc, aby vytvořil dost karamelu. Ale řekla bych, že tenhle je mu chuťově hodně blízko. Dokonce si myslím, že by to mohl být ten koláč z jedné legendy o vzniku tartu Tatin. Ta praví, že jedna ze sester Tatinových, které v hostinci vařily obědy, zapomněla ve zmatku dát pod náplň z jablek do formy těsto, tak ho dala navrch a koláč potom obrátila – a bylo to skvělé. Časem článek přidám.
Přehnutá crostata se mi vždy líbila, ale dělala jsem ji snad jednou s lilkem. Tak jsem to chtěla napravit – je to zábavné a snadné. Ovšem výchozí recept jsem zcela překopala, vodítkem mi bylo tak akorát množství mouky a jablek na jeden koláč.
Křehké chce chvíli odpočívat, tím jsem proto začala. Z 80 g mírně povoleného másla a 200 g mouky (150g hladká, 50 g špalda) jsem v robotu vyrobila nejdřív drobení, přidala špetku soli a trochu studené vody (pár lžic) a těsto se už udělalo. Šlo odpočívat, zatím jsem připravila náplň.
Vzala jsem 600 g jablek, oloupala jen nepěkné části slupky a hvězdičkovým kráječem rozkrojila. Měsíčky jablek jsem hodila na kus másla, asi 50 g. Normální verze je s 3 lžícemi cukru, já dala jen jednu, aby trochu zkaramelizovala, a později jsem přidala nějaké sladidlo, abych tak stvořila trochu low carb verzi. Ještě se jablka vylepší šťávou z půlky citronu a skořicí, stačí je jen orestovat. Když pustila šťávu, posypala jsem lžičkou škrobu, jak bylo v původním receptu, a vypnula. Náplň tedy netekla, ale zůstala šťavnatá.
Těsto jsem rozválela rovnou na silikonové pečící podložce do co největšího kruhu (asi 32 cm průměr), přesunula oboje na plech a navršila náplň. Navrch jsem nasypala velkou hrst posekaných mandlí. Přehnula jsem okraje přes náplň a dala koláč do vyhřáté trouby. Ta mi zrovna trochu zlobila, teplotu jsem ještě zvyšovala až na 200°, aby byla crostata upečená pěkně. Potřebovala k tomu něco přes půl hodiny.
Chutnala skvěle, těsto bylo křupavé, náplň šťavnatá, prostě žádný nudný jablečný koláč. Měla jsem obavu, zda nebude másla málo, ale stačilo to. Skvělé je i to, že si takový koláč můžete udělat i v menších porcích, třeba dva na jeden plech, nebo ještě menší koláčky pro děti.
Nejnovější komentáře