S nízkosacharidovým pečením to není úplně snadné, jak jsem už psala dříve. Proto jsem trochu odkládala jednoduchý recept, který na mě někde vyskočil:
hrnek mletých ořechů, 3 žloutky, 3 lžíce cukru (sladidla), sníh ze 3 bílků. Protože zdravotní omezení už mám volnější, dala jsem ten cukr, aby se žloutky lépe vyšlehaly, ale snad by to nemuselo tak vadit ani se sladidlem. Příprava je snadná, jen sníh se musí ušlehat hodně a vmíchat lehce.
Množství stačilo do zhruba poloviční formy, mohla by být i chlebíčková. Jako všechna ta těsta-netěsta je dobré ji pořádně vymazat nebo dát papír, prostě se to chytá. Chlebíček jsem polila jednou hořkou čokoládou s trochou oleje. Byl jedlý pět dnů, nevyschl. Já ho měla pod skleněným poklopem.
Těsto bylo dobré, tak jsem zkusila ještě verzi s marmeládou a cukrovou polevou – ledem. Měla jsem ještě zbylý bílek, proto jsem sněhu ušlehala víc, výsledku to nijak nevadilo, mohly by být i dva bílky navíc.
Ledovou polevu jsem míchala z 50 g moučkového cukru s lžící horké vody a půlkou lžičky citronové šťávy. Chce to dosti dlouho i elektrikou. Cukr se musí rozpustit, poleva je pak při ochutnání hladká. Často to úplně nevyjde, tuhne pomalu a nečekejte, že bude bělostná, je to jen led. Na celý koláč a bez omezení sacharidů vezměte 150 g cukru, 3 lžíce horké vody a 1 lžíci šťávy.
V rybízové marmeládě (stačí asi dvě lžíce) a v polevě z 50 g cukru to vychází při 10 porcích z chlebíčkové formy na jednu porci asi 7 g sacharidů.
Nejnovější komentáře