Všichni ti mnozí, co se o svátcích nedobře přejedli, již snad své asketické vize přehodnotili a budou se teď stravovat v souladu s ročním obdobím: po Třech králích následuje období masopustní, je chladno, takže žádný čas na nízkoenergetické diety, to si schovejte na postní období, letos od 17. února (Popeleční středa) do 2. dubna (Velký pátek). Pečete někdo Tříkrálový koláč? Je to tradice francouzská i španělská, koláč z brioškového či lístkového těsta s marcipánovou náplní a zapečenými symbolickými fugurkami, původně fazolemi, které pak strávníci hledají – ale podrobně o něm v tomto článku. Zajímavé zvyklosti, což? Nyní krom zabijačkových pokrmů se hodně smaží a peče, však koblihy a Boží milosti jsou s masopustem nerozlučně spojené. Našla jsem i tip na jiný masopustní koláč, stojí za zkoušku a zdá se být na přípravu velmi snadný:
Masopustní koláč se sušeným ovocem
Nejprve namočíme do studené vody sušené ovoce – bohužel se neuvádí kolik, asi spíše více, no a já zkusím místo vody radši nějaký alkohol 🙂 . Těsto z 300 g polohrubé mouky, 150 dkg cukru, 1 vejce, 6 lžic másla, 1/2 prášku do pečiva a jen tolik mléka, aby nebylo příliš řídké, nalijeme do pekáčku (vymazaného, s papírem na pečení ap.) a poházíme osušeným ovocem, nezatlačujeme ho do těsta. Upečeme na 160 stupňů dozlatova. Koláč krájíme vychladlý. (Zdroj)
Dietnější masopustní pochoutkou může být domácí sulc nebo paštika. U obojího si sami určíte, jak tučné maso a kolik ho použijete. Ovar i pečené koleno dobře doplní domácí křeny a hořčice. Hodí se nějaké to kroupové či černé jelito se zelím nebo lépe s lepenicí (bramborová kaše s kysaným zelím). Nemůžu nepřipomenout výborný zelný salát s mrkví a jablíčkem. Ale zimní druhy zelenin jsou taky skvělé, červená řepa, i dýně. Od podzimu si nechávám v předsíni hokaida, ty je teď třeba asi tak jednou týdně prohlédnout, zda se nezačínají kazit. Vydrží krásně i špagetová nebo muškátová, ta asi nejdéle.


Taky můžete některou zeleninu přidat do zapečených brambor s uzeným, u nás v Česku nazývaných francouzské, a zalít je vajíčky smíchanými se zakysanou smetanou a sýrem. Ani na jablka nezapomínejme, dají se přidat do skoro každé pečínky, upéci samotná i osmažit v těstíčku. Napadá mě plno dalších jídel, jak tak prohlížím svoje starší fotky. Však do konce masopustu ještě na ně dojde.
V tomto období se také obvykle snižuje cena pomerančů, jak dozrávají. Na lehce nahořklou pikantní pomerančovou marmeládu se nejlépe hodí bio, ale když nebudete mít bio všechny druhy citrusů, nevadí – třeba ten kousek kůry z grepu v celém množství rozhodně nikoho nepoškodí :). Variantně ji také vařím s mrkví. Jednoduše ji v množství tak 1/3 kg nakrouhám na kolečka a přidám k ostatnímu tak po hodince vaření.

Nejnovější komentáře