Právě jsem rozmýšlela, co vybrat za aktuální recept mezi svátky, a dotazy ve facebookových skupinách o vaření mě hned nasměrovaly: ano, listové těsto. Naslano i nasladko, pro občerstvení téměř nezbytné. Ale jak na něj?
Patří k receptům, o nichž jsem kdysi tvrdila, že tohle tedy nikdy dělat nebudu…vím, že se listové těsto dělá ze dvou – tukového a nudlového/vodového, která se pak válí a překládají a mezitím ještě chladí a nechávají odležet. To mě moc neinspirovalo.
Zkusila jsem jednodušší rychlé na Pinterestu, tam se místo tukového těsta dával jen samotný tuk, kterým se pomazala ta první placka a překládalo se normálně. Přišlo mi to jako dobrý nápad, pustila jsem se do toho a nebylo to úplně špatné, asi jako celkem známý závin z těsta s nastrouhaným tukem. Umotala jsem jednoduše jen rohlíčky s čokoládou a přemýšlela, jestli to už stačí.
Pak u kamarádky přišla na to řeč a ona mi dala recept po své babičce a matce. Zaujal mě tím, že se do něj dává ne ocet, ale droždí, tím se podobá plundrovému, ale tam je postup ještě o hodně jiný: dle tohoto receptu se nic nenechává kynout, chladit ani odpočívat…to se mi líbilo. Prvně se mi vodové těsto moc lepilo, bylo mokré příliš, a tak jsem si poměry trochu upravila, i tuku přidala podle jiných receptů, no a tuhle již opakovaně vyzkoušenou verzi předkládám:
Nejnovější komentáře