Mezi vánočním cukrovím nesmějí chybět sádláčky, tedy důlkové (též palcové) kakaové koláčky. Dělají se u nás od nepaměti. Postupně jsem však objevila i jiné druhy týchž tvarů, což vytvoří docela zajímavé aranžmá. Těsta se neválí, záda mají tedy pauzu. Kuličky a důlky vám rády pomohou tvořit děti už tak od dvou let, podle věku zvládnou pak i plnění. Koláčky se pečou se tak 12 minut cca na 180°.
Kakaové sádláčky, zvané též mužská láska
300g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 70g kakaa, 200g rozpuštěného sádla spojíme a necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Odolejte představě, že trochu tekutiny by těstu pomohlo – koláčky by ztvrdly. Kakao se může nahradit karobem, chuť je trochu jiná, ale s ovocnou náplní chutnají velmi dobře. Dala jsem 150 g karobu a jen 100 g cukru, karob je trochu sladký. Tvoříme kuličky, do nich prstem uděláme důlky. Doporučuji opět nechat před pečením odpočinout. Jedna možnost je naplnit koláčky hned výraznější marmeládou, my jsme plnili vždy až upečené. V mírněji vyhřáté troubě (na 160-170°) peču a hlídám, aby se nepřepekly. Špatně se to poznává. Do koláčků se může nalít jen čokoládová poleva, to mají vnučky nejradši, mně nejvíc chutná náplň z ovoce, čokoládou přelitá.
Na náplň jsem si nasekala spoustu kandovaného a sušeného ovoce dost najemno, protože větší kousky by mi z důlků padaly, a přidala rum, aby směs byla vláčná. Připravila jsem si ji pár dnů před plněním, tak se dobře proležela. Hodí se sušené švestky, meruňky, rozinky, kandované třešně, brusinky, kůra pomerančová či citrónová. Přidala jsem i poslední plátek kandovaného zázvoru. Lze přidat i povidla nebo jinou výraznější marmeládu. Na navršené čepičky přijde čokoládová poleva, čímž se vše trochu zpevní. Použijte vaši oblíbenou. Sama polevy měním, rozpouštím čokoládu se šlehačkou, máslem nebo olejem (cca 1-2 lžíce na 50 g čokolády) a podobně.
Makové důlkové koláčky
125 g změklého másla, 1 vejce, 100g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 130 g mletého máku jsem pouze naházela do robotu a zpracovala těsto, které jsem dala odležet do lednice. Umíchala jsem džem z arónie s rumem a skořicí, v originále jsou povidla či jiná pikantní marmoška. Tvořily jsme s vnučkou kuličky a prstem udělaly důlky, naplnily. Barva byla dosti dekadentní :), po upečení světlejší, ale mezi ostatními druhy se pěkně vyjímají.
Nejnovější komentáře