Též zvaný karlovarský nebo vídeňský. Rozdíl má být v poměru ingrediencí, do žemlového se dává minimum mouky nebo žádná. Oslovily mě na kurzu s Václavem Fričem, který dává hódně másla a vajíček. Vyzkoušela jsem různé poměry surovin. Nakonec jsem oželela šlehání sněhu, protože jsem ve výsledku opakovaně nepoznala žádný rozdíl. Uvádím obě možnosti.
Na šest porcí jsem vzala 12 rohlíků. Když náhodou nějaké pečivo někdy zbyde, už vím, co s ním! Nejprve nakrájet na kostky asi centimetrové…to chvíli zabralo i úsporným způsobem, kdy proříznu z boku jako na mazání, pak podélně třemi až čtyřmi řezy zhora a nakonec aspoň tři rohlíky na proužky vezmu dohromady a překrájím napříč. Ve velké míse jsem je trochu pokropila mlékem ( max. 200 ml), ale není to ani nutné. 70g másla jsem rozpustila a vmíchala do něj 3 žloutky, nalila na rohlíky. Ušlehala jsem pevný sníh z bílků, ke kterým jsem ještě dva zbylé od pečení přidala. Bez sněhu postupuji tak, že máslo rozpustím v mléce, zaliju žemle a nechám chvíli stát. Vajíčka rozšlehám zvlášť a přidám k žemlím.
Z toustového chleba: 500 g chleba, 3 celá rozšlehaná vejce, trochu mléka, 100 g rozpuštěného másla, petrželka, půl menší orestované cibulky (nemusí být), pepř, muškátový, oříšek, sůl.
Chtělo by to tak dvě hrstě nakrájené petrželky (ploché). Nahradila jsem ji aspoň hrstí posekaných lístků ze stonkového celeru. Jindy mívám petrželovou nebo celerovou nať zmraženou, ta se hodí. Přidala jsem koření. Hmota se kupodivu docela dobře spojuje, kdyby byla moc řídká, přidejte trochu hrubé mouky nebo i strouhanky.
Vařit je můžeme několika způsoby, kupodivu se to podaří vždy. Není problém vytvarovat přiměřené „tenisáky“, bude jich tak dvanáct. Vařím na páře, zdá se mi to nejlepší. Stačí tak 10-12 minut.
Žemlové knedlíky se dobře dají se uvařit i v pořádně vymazaných hrnečkách postavených do vody. Plní se do 3/4 a vody stačí cca do poloviny. Budou hezky kulaté.
Vyzkoušela jsem i vaření ve fólii, nahrazující dřívější kejkle s vařením v ubrousku. Též se to povede. Fólii dejte nejméně dvojitou, lehko se ve vodě uvolní…mně se to tedy stalo u části, ale knedle už byly trochu ovařené, takže vydržely a po hrnci se nerozběhly. Nemáte-li podlouhlý podběrák na knedlíky, snadno se při vytahování z vody rozlomí.
Vyzkoušejte si, co vám bude vyhovovat, ale nakonec je to podobné: buď patláte těsto do koulí, nebo patláte máslo do hrnečků, nebo tvarujete šišku do fólie, i když to se mi dařilo mnohem snáze, než jsem očekávala. Knedlíky se snadno uchovají i ohřejí, tak neškodí mít jich v mrazáku malou zásobu.
(2010+2020)
Nejnovější komentáře