Měla jsem v úmyslu sepsat, co se dá celkem jednoduše připravit doma, ale uvědomila jsem si, že to může být téma k nekonečným i vyhroceným diskusím. Ani největší odborníci nemají úplně jasno, co je to nejsprávnější jídlo, názorů je mnoho. Snad rámcově lze říci, že strava má být vyvážená, ze surovin pokud možno čerstvých, nemá obsahovat škodliviny včetně přídavných látek a má být pravidelná. Do dalších podrobností se nehodlám pouštět, to by bylo na knihu.
Jde mi hlavně o domácí jídlo a jak si na něm pochutnat. Jak vaření zjednodušit, co nového vyzkoušet v domácích podmínkách a na čem ušetřit. Když se nad tím zamyslím, připravuji si už leta doma docela dost „konveniencí“ (přísady a potraviny, usnadňující vaření, po našem polotovary), ale jsou i takové, co používám běžně, třeba sekaná rajčata.
Domácí majonéza patří k těm nejvýraznějším příkladům. Má zásadně lepší složení, je hustá, uděláte si snadno čerstvou, kolik jí potřebujete, je rychlá na přípravu a ještě ušetříte. Aktuálně jsem ji vychytala do téhle podoby: do úzké nádoby mixéru dám jedno celé vejce rovnou z ledničky, 1/4 lžičky soli, špetku pepře, lžíci octa, lžičku hořčice a 1/4 až 1/2 lžičky cukru. Zaliju 200 ml oleje (řepkový, slunečnicový) a potopím tyčák až na dno, zapnu na největší rychlost a pomalu jedu nahoru, dole už zůstává hustá majonéza. Hotovo.
Domácí kváskový chléb vyžaduje trochu cviku, může to i chvíli trvat, ale pak už je to snadné. Chléb vůbec nekupuju, ale nespotřebujeme ho mnoho, stačí mi péci tak za pět dnů. Chleby srovnatelného složení se prodávají dosti draze anebo nemají dobrou chuť.
Tohle je první trojice tipů, další přidám zas někdy příště. (2020)
Nejnovější komentáře