Když dostanu levnější citrony, vařím citrónový sirup, je luxusní, delikátní chuti, lehce nahořklé a hodí se do různých limonád třeba s mátou, okurkou a podobně.
Po zkušenosti z minula jsem dala na dva dny louhovat citrony na kolečka do vody (na 6 citrónů půl litru vody) a ještě k nim přidala šťávu z 1-2 dalších. Pak jsem vše vymačkala do druhého hrnce, přidala 1 kg cukru a zahřívala do rozpuštění, nesmí se vařit. Hotovo. Sirupu se získá asi 2 litry.
Tedy ne tak úplně, protože citróny ještě obsahují hodně šťávy, takse můžou ještě znovu máčet a vymačkat, přidat šťávu z dalšího citronu a uvařit pak „druhák“, bude ho již méně. Je chuťově prakticky stejný a nejlepší je smíchat ho s první várkou.
Bez další konzervace zatím sirup vydržel vždy nejméně 3 týdny v lednici. Bez změny chutě jsem ho také asi 20 minut sterilizovala. Na to je třeba použít širší lahve s twist off uzávěrem jako třeba od kečupu nebo i běžné zavařovačky a sirup pak až před použitím přelít do lahve. Limonáda se dá dobře kombinovat s libovolným ovocem nebo okurkami. Místo druháku se může uvařit též výborná citronová marmeláda.
Nejnovější komentáře